Καταδικασμένη σε αποτυχία είναι η οποιαδήποτε απόπειρα μείωσης του δημόσιου χρέους μέσω περαιτέρω αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης των Ελλήνων, ενώ η πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος ήταν και παραμένει ο κυριότερος σύμμαχος της φοροδιαφυγής. Στις παραπάνω εκτιμήσεις συνέκλιναν τόσο ο επικεφαλής της επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ, Χρήστος Παπαχατζής, όσο και ο φοροτεχνικός αναλυτής, Ευάγγελος Αμπελιώτης, μιλώντας από το βήμα του 3ου «Thessaloniki Tax Forum», που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε στην ΓΓΠΣ, το στέλεχος του ΣΔΟΕ χαρακτηρίζοντας την «απόστημα» του υπουργείου Οικονομίας και κίνδυνο για την επιτυχία της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ειδικοί εκτίμησαν ακόμη ότι τα τελευταία μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση δεν θα έχουν το επιθυμητό εισπρακτικό αποτέλεσμα, ενώ τονίστηκε ότι το φορολογικό σύστημα χρειάζεται αντικατάσταση και όχι αλλαγή.

«Απόστημα» η ΓΓΠΣ

Αναλυτικότερα, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, ο κ. Παπαχατζής κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα και ριζικά τη λειτουργία της ΓΓΠΣ, την οποία χαρακτήρισε «απόστημα» του υπουργείου Οικονομίας και κίνδυνο για την επιτυχία της φορολογικής μεταρρύθμισης.

«Θα πρέπει επιτέλους κάποιος να πάρει την πρωτοβουλία, ασχέτως πολιτικού κόστους, να σπάσει αυτό το απόστημα, που λειτουργεί σαν τροχοπέδη για την αναδιάρθρωση του υπουργείου», είπε και ισχυρίστηκε ότι ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να «βγάλει» ανά πάσα στιγμή στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα της ΓΓΠΣ.

«Το σύστημα της ΓΓΠΣ το διευθύνουν υπάλληλοι εταιριών πληροφορικής, αντί για οικονομολόγους όπως θα έπρεπε», υποστήριξε ο κ. Παπαχατζής και σημείωσε ότι το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο εγκαταστάθηκε στη δεκαετία του '90, πάσχει τόσο στο ουσιαστικό του κομμάτι, αφού δεν διευθύνεται από τις ενδεικνυόμενες ειδικότητες, όσο και στο τεχνικό.

«Δεν μπορεί να ενσωματωθεί στην εφορία Θεσσαλονίκης η ΔΟΥ στο Ζαγκλιβέρι, γιατί η μετάπτωση των στοιχείων απαιτεί το λιγότερο έναν μήνα. Φαντάζεστε πόσο θα χρειαστεί για να συγχωνευτούν οι εφορίες της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο ομιλητής.

Σε ό,τι αφορά την πάταξη της διαφθοράς, ο ίδιος υποστήριξε ότι η ίδρυση, απλώς, υπηρεσιών ελέγχου, χωρίς την κατάλληλη υποδομή, μπορεί μεσοπρόθεσμα να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα ευκταία.

Ο κ. Παπαχατζής ισχυρίστηκε, τέλος, ότι οι συνεχείς μεταβολές στο φορολογικό σύστημα έχουν ως αποτέλεσμα οι διατάξεις του να μην είναι πάντα προσεκτικά μελετημένες.

Τα τελευταία μέτρα δεν θα φέρουν έσοδα

Τη βεβαιότητα ότι ο νόμος 3986 για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου 2011-2015 «δεν θα έχει εισπρακτικό αποτέλεσμα», εξέφρασε ο κ. Αμπελιώτης.

Όπως ανέφερε «η χώρα βρίσκεται στο σημείο μηδέν» και «ενώ πολλά στελέχη του ιδιωτικού τομέα μπορούν να βοηθήσουν, δεν καλούνται ποτέ».

Παράλληλα, η πολυνομία (11 νόμοι σε 12 μήνες, όπως είπε χαρακτηριστικά) λειτουργεί ως ο καλύτερος σύμμαχος της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των 42 δισ. ευρώ προς το ελληνικό κράτος, το 1/3 αφορά πρόστιμα από ΦΠΑ, εικονικά τιμολόγια και παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Ο κ. Αμπελιώτης διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν αυτές τις οφειλές και, άρα, τα 42 δισ. ευρώ θα γίνουν -σχήμα λόγου- 102 δισ. απ΄ τα οποία, όμως, μόλις 2-3 δισ. μπορούν να εισπραχθούν.

Ριζοσπαστικές δράσεις ζητά ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

Ριζοσπαστικές δράσεις για την περικοπή των δημόσιων δαπανών και την αύξηση των δημόσιων εσόδων πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση, θεσμοθετώντας ένα φορολογικό σύστημα το οποίο -μεταξύ άλλων- δεν θα επιτρέπει τις δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης.

«Χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο κράτους-πολίτη, το οποίο θα απορρίπτει την πολιτική συναλλαγή, που και οι δύο πλευρές διαχρονικά εξέθρεψαν», είπε χαρακτηριστικά.

Το φορολογικό σύστημα χρειάζεται αντικατάσταση, όχι αλλαγή

Αντικατάσταση και όχι απλά αλλαγή χρειάζεται το ελληνικό φορολογικό σύστημα, το οποίο έχει πλέον κλείσει τον κύκλο του, όπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής του Φορολογικού Τμήματος της KPMG Ελλάδος, Γιώργος Μαυραγάνης, επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ισχύον σύστημα αποτυγχάνει και στα δέκα κριτήρια του τεστ αντοχής (stress test), τα οποία είναι: διαφάνεια, ουδετερότητα, εύρος φορολογικής βάσης, απλότητα, βεβαιότητα-σταθερότητα-διαχρονικότητα, λειτουργικότητα, ανάπτυξη, ισορροπία, ισότητα, νομιμότητα.

Τις αρχές τόσο της αναλογικότητας, όσο και της χρηστής διοίκησης, παραβιάζει ο τρόπος επιβολής του νέου, ειδικού τέλους στα ακίνητα, λόγω της απειλής διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, σε όσους δεν το καταβάλλουν.

Αντίστοιχα θέματα αντισυνταγματικότητας προκύπτουν και για άλλους από τους έκτακτους φόρους, που ουσιαστικά αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώσουν τέσσερις φορές για την ίδια φορολογική ύλη.

Τα παραπάνω σημείωσε η καθηγήτρια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Tax Senior Manager της PwC, Κατερίνα Σαββαΐδου.

Η ίδια υπενθύμισε ότι το νέο όριο αφορολόγητου έχει καταλήξει να είναι χαμηλότερο από το όριο διαβίωσης, όπως αυτό ορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 19%, 9% και 5%

Να εξεταστεί άμεσα η μείωση του ΦΠΑ, στα προϊσχύοντα επίπεδα του 19%, 9% και 5%, ιδίως για όλες τις υπηρεσίες τουρισμού και την εστίαση, ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Δόβελος.

Πρότεινε όλες οι συναλλαγές άνω των 300 ευρώ να γίνονται μέσω τραπεζών και όσες επιχειρήσεις διατηρούν τον αριθμό των εργαζομένων τους να δικαιούνται μείωση φορολογίας 5% για την εκάστοτε τρέχουσα χρήση (με πρόσθετη αύξηση του ποσοστού αυτού κατά 50% για τις εδρεύουσες σε παραμεθόριες περιοχές).


Πηγή: in.gr
TAGS