Υπό κατάργηση (;) τελεί η μοναδική δημόσια καρδιοχειρουργική κλινική για παιδιά, που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», την ώρα που 36 βρέφη και παιδιά, με σοβαρό πρόβλημα υγείας, αναμένουν να υποβληθούν σε επέμβαση. Για αναστολή λειτουργίας λόγω αναβάθμισης, μιλά η διοίκηση του νοσοκομείου, οι γιατροί κάνουν λόγο για κλείσιμο.   Στόχος, σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, είναι η αναβάθμιση της κλινικής και όχι το «λουκέτο», το οποίο πάντως προσωρινά έχει μπει καθώς διαπιστώθηκε «σοβαρή δυσλειτουργία της κλινικής» και εκτιμήθηκε ότι παρουσίασε αδυναμία επίτευξης παραγωγής του αναμενόμενου ιατρικού έργου.
 
Σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε την προσωρινή αντιμετώπιση όλων των καρδιοχειρουργικών περιστατικών στο Ωνάσειο, στα πλαίσια της από 15/07/10 υφιστάμενης λειτουργικής διασύνδεσης και της διεπιστημονικής συνεργασίας των γιατρών των νοσοκομείων, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες των ασθενών.  

Για το ζήτημα διετάχθη από τον δοικητή του νοσοκομείου Μανόλη Παπασάββα ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ), με αφορμή τις αντιδράσεις γονιών, των οποίων τα παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής και των γιατρών, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι δρομολογείται οριστικό κλείσιμο της κλινικής.  Ο διοικητής του νοσοκομείου δηλώνει ότι «στόχος είναι αναβάθμιση του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε παιδιά στο νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" και όχι το κλείσιμό του».   

Οπως έγινε γνωστό, προς το παρόν τα κρεβάτια της μονάδας θα χρησιμοποιούνται από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, ενώ η διοίκηση αναφέρει ότι προχωρά με τάχιστες διαδικασίες στην αναβάθμιση του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε παιδιά με την πρόσληψη τριών νέων παιδοκαρδιοχειρουργών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του και τη συνεχή αξιολόγηση της λειτουργίας και του παραγόμενου ιατρικού του έργου.


(Με πληροφορίες από το Βήμα)