«Δίνουμε δέκα ημέρες διορία στην κυβέρνηση για την επίλυση του θέματος του νεκροταφείου Γλυφάδας. Αν δε γίνει κάτι μέχρι τότε, θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας», δήλωσε ο δήμαρχος Γλυφάδας Κωνσταντίνος Κόκκορης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα για το ζήτημα, και πρόσθεσε πως αν η Πολιτεία δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις «η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη». 

Πριν από περίπου δυο μήνες το νέο κοιμητήριο Γλυφάδας οριοθετήθηκε αυθαίρετα από τον δήμαρχο και τον μητροπολίτη Γλυφάδας. Το αμφισβητούμενο νεκροταφείο των 20 στρεμμάτων "στήθηκε" στις 12 Αυγούστου, χωρίς άδεια, πάνω στο μπαζωμένο ρέμα της Τερψιθέας, σε χώρο απόλυτης προστασίας της Α΄ Ζώνης Υμηττού, κηρυγμένο αναδασωτέο.

Επιπλέον η περιοχή έχει χαρακτηριστεί NATURA λόγω της ιδιαίτερης χλωρίδας, πανίδας και φυσικής ομορφιάς. Τοποθετήθηκε ένα προκάτ εκκλησάκι, συρματόπλεγμα και καγκελόπορτα και τελέστηκαν οχτώ κηδείες. Την επόμενη ημέρα, ο κ. Κόκκορης οδηγήθηκε στο αυτόφωρο. Απέναντί του έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος, το υπουργείο Εσωτερικών και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τις αυθαιρεσίες και τις παραβάσεις που διέπραξε. 

Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κοκκόρης υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά της κίνησης λόγω του υπερκορεσμού του ήδη υπάρχοντος νεκροταφείου. Όπως τόνισε ασκούνται συνεχείς πιέσεις στους αρμόδιους φορείς, στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, χωρίς να έχει δοθεί καμιά απάντηση στο δήμο. «Η πολιτεία είναι έκθετη απέναντι στους 130.000 κατοίκους της Γλυφάδας», επισήμανε. Επίσης τόνισε πως το ίδιο νομικό πλαίσιο με το διεκδικούμενο νεκροταφείο διέπει τα περισσότερα κοιμητήρια της Αττικής, όπως αυτά της Βούλας και του Παπάγου, που χτίστηκαν παράνομα και κατόπιν απέκτησαν άδεια.

Επέρριψε, τέλος, ευθύνες στην Πολιτεία, που «εφαρμόζει τους νόμους ανάλογα με το πώς τη βολεύει», και μίλησε για συνεχείς καταπατήσεις δημοσίων χώρων από την ίδια την Πολιτεία και τους φορείς της. 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Γλυφάδας, πατέρας Κωνσταντίνος, ανέφερε πως οι κάτοικοι, λόγω του συνωστισμού του νεκροταφείου, αναγκάζονται να ενταφιάζονται σε άλλους δήμους, πληρώνοντας, ως ετεροδημότες, δυο και τρεις φορές ακριβότερα για έναν τάφο. 

Από τις 13 Αυγούστου το "κοιμητήριο" παραμένει κλειστό και τελέστηκαν μόνο τα μνημόσυνα και οι ιερουργίες για τους ήδη οχτώ θαμμένους νεκρούς. 

Επίσης, μερίδα κατοίκων της Γλυφάδας κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στη χωροθέτηση του συγκεκριμένου νεκροταφείου, τα οποία θα εκδικαστούν τον Δεκέμβριο.