Μείζον ηθικό ζήτημα για τη στάση των τριών γιατρών της παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία προκύπτει μετά την αποκάλυψη-«βόμβα» του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου στη Βουλή. Καθώς φαίνεται, η συμπεριφορά των τριών γιατρών όχι μόνο οδήγησε στο κλείσιμο της κλινικής, αλλά και εντός αυτής, όταν λειτουργούσε, διαδραματίζονταν σκηνές που μόνο ντροπή και κατακραυγή μπορούν να προκαλέσουν.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι οι γιατροί της συγκεκριμένης κλινικής μετέφεραν τις διαμάχες τους ακόμα και μεσα στα χειρουργεία, με αποτέλεσμα τα παιδιά να ξυπνούν από τη νάρκωση, δίχως να έχουν χειρουργηθεί. Και συμπλήρωσε: «Είναι ντροπή. Θα επιληφθούμε πειθαρχικά. Αν είχα τη δυνατότητα να τους απολύσω, θα το είχα κάνει».

Αργότερα την Τετάρτη, με επιστολή του προς τον της Α' ΥΠΕ Αρη Mουσιώνη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε την απομάκρυνση από το ΕΣΥ των γιατρών του καρδιοχειρουργικού τομέα του Παίδων Αγία Σοφία, εφόσον αληθεύουν όλα όσα καταγγέλλουν ο υποδιοικητής του Νοσοκομείου, Ηλίας Χαρμανίδης και ο ίδιος ο διοικητής της Α΄ΥΠΕ.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο κ. Λοβέρδος σημειώνει:

«Με ενημερώσατε για τις τραγικές καταστάσεις που έχουν προκύψει στο καρδιοχειρουργικό τμήμα του Νοσοκομείου, εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ ορισμένων γιατρών. Όπως λοιπόν έχω ενημερωθεί, οι συγκρούσεις αυτές φτάνουν σε βαθμό αδιαφορίας για τους ασθενείς, π.χ., για την τύχη ενός μικρού παιδιού που ναρκώθηκε, προκειμένου να χειρουργηθεί και έως να ξυπνήσει, οι γιατροί αντί να κάνουν τα καθήκοντά τους διαπληκτίζονταν και δεν ασχολήθηκαν με τις ιερές τους υποχρεώσεις. Επειδή αυτές οι συμπεριφορές θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μικρών παιδιών, αλλά δημιουργούν και ανασφάλειες σε όλους τους γονείς, σας παρακαλώ να συντονίσετε με τον πιο κατάλληλο τρόπο τις ενέργειες της διοίκησης, καθώς και των πειθαρχικών της οργάνων, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη. Τέτοιες συμπεριφορές είναι ξένες με το ΕΣΥ, με την ιατρική δεοντολογία, αλλά και με τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις και για τις οποίες δίνει μάχη η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών μας. Σ αυτήν σας την προσπάθεια θα έχετε την αμέριστη συμπαράστασή μου και σας διαβεβαιώνω ότι αυτή ακριβώς είναι και η στάση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την οποία ενημέρωσα σήμερα, απαντώντας στην συνάδελφο, Ουρανία Παπανδρέου - Παπαδάκη, που έθεσε το θέμα. Είναι προφανές, πως αν ευσταθούν αυτά που εσείς και η Διοίκηση του Νοσοκομείου μου αναφέρατε, οι συγκεκριμένοι δεν έχουν θέση στο ΕΣΥ».


Πηγές: protothema.gr - ΑΠΕΣχετικά Θέματα: Λοβέρδος λάβρος κατά Μαρτίνη για το «Ερρίκος Ντυνάν»