Πριν από λίγα χρόνια έστηναν ουρές για μέρες ολόκληρες έξω απο τα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου οι μετανάστες και οι πρόσφυγες του κέντρου της Αθήνας. Σήμερα, εν καιρώ κρίσης οικονομικής και ανθρωπιστικής- έξω από τα ίδια πολυϊατρεία στέκονται άποροι, άστεγοι και ασθενείς χωρίς περίλθαψη, που είναι έλληνες πολίτες.   

Έως και κατά 90%, τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, έχουν αυξηθεί οι άποροι ασθενείς που απευθύνονται στα πολυϊατρεία της οργάνωσης. Στο κτίριο της οδού Σαπφούς οι άνθρωποι που ζητούν δωρεάν παροχή στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι αποκλειστικά Έλληνες. «Πέρυσι το ποσοστό των Ελλήνων που απευθύνονταν για βοήθεια στα πολυιατρεία μας ήταν 7%. Φέτος έχει σκαρφαλώσει στο 30% και αυξάνεται δυστυχώς κάθε μήνα» διευκρινίζει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, κ. Κανάκης. 

Το προφίλ των ανθρώπων που καταφεύγουν στους Γιατρούς του Κόσμου προκειμένου να ικανοποιήσουν βασικές ιατροφαρμακευτικές ανάγκες, εκτός από τους μετανάστες, είναι  Έλληνες όλων των ηλικιών, άνεργοι, πρώην φυλακισμένοι, ή μέχρι πρότινος κάτοχοι μικρών μαγαζιών που χρωστούν στα ασφαλιστικά τους ταμεία και άρα δεν δικαιούνται περίθαλψης, αλλά και χαμηλοσυνταξιούχοι των 300 ευρώ οι οποίοι -καθώς πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα και λαμβάνουν σε μηνιαία βάση τα απαιτούμενα φάρμακα, οφείλουν να συνεισφέρουν με μια συμμετοχή της τάξης των 5 ευρώ- και αναγκάζονται να απευθύνονται στην οργάνωση, αφού «με αυτά τα χρήματα αγοράζουν το ψωμί της εβδομάδας»... 

Μάλιστα, στα πολυϊατρεία της ΜΚΟ απευθύνονται και ασθενείς που προηγουμένως έχουν εξεταστεί από δημόσια νοσοκομεία τα οποία, ωστόσο, ενίοτε αδυνατούν να παρέχουν τα φάρμακα που χρειάζονται για τη θεραπεία.  Δεν λείπουν και οι μητέρες οι οποίες επιθυμούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ή γενικότερα πολύτεκνες οικογένειες που χρήζουν ιατρικής εξέτασης. 

Η αυξημένη προσέλευση δημιουργεί πρόβλημα στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση να ανταποκριθεί η οποία αδυνατεί να ικανοποίησει τις ανάγκες της χωρίς την συνδρομή των πολιτών. «Ζητάμε βασικά τρόφιμα για να φτιάξουμε οικογενειακά πακέτα ώστε να μπορούν να τα παίρνουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους διατηρώντας  την αξιοπρέπειά τους  χωρίς  σισίτια», τόνισε  ο κ.  Νικήτας  Κανάκης. Η έκκληση αφορά κυρίως τρόφιμα, όπως, ρύζι, όσπρια, μακαρόνια, λάδι, γάλα σε κουτί και κυρίως παιδικά  γάλατα.

Η Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο βιώνει αυτό που είχε περιγράψει πριν από δέκα χρόνια ο καναδός καθηγητής κοινωνιολογίας, Ντέιβιντ Τσιλ, στο βιβλίο του «Νέα Φτώχεια»: «Τρομακτική ελεύθερη πτώση μιας ολόκληρης κοινωνίας, μιας ολόκληρης χώρας, χωρίς αλεξίπτωτο και χωρίς προστατευτικό δίχτυ από κάτω».

Σε αυτό το πλαίσιο πληθαίνουν καθημερινά ειδήσεις για ακραίες καταστάσεις που αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Εντελώς ενδεικτικά: Τουλάχιστον 1.500 άτομα τρώνε καθημερινά στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής στο Δήμο της Αθήνας, 1 στους 11 συμπολίτες δεν μπορεί να αγοράσει ένα πιάτο φαγητο.

Οι Γιατροί του Κόσμου, κάνουν έκκληση ακόμη για τη συγκέντρωση και ειδών, όπως: Κουβέρτες, υπνόσακους, υποστρώματα, μπουφάν. Επίσης, ζητούν οικονομική ενίσχυση για την αγορά αντιβιοτικών, αντιπυρετικών φαρμάκων καθώς και αναλώσιμων υλικών (γάζες, επίδεσμοι, σύριγγες, βελόνες).

Διευκρινίζεται ότι οι Γιατροί του Κόσμου, σύμφωνα με τις αρχές τους και την πάγια τακτική της Οργάνωσης, θα παραδώσουν οι ίδιοι όλο το υλικό στον πληθυσμούς που το έχουν ανάγκη.  
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει άμεση ανάγκη για :
1)  Αντιβιοτικά
2)  Αντιπυρετικά
3)  Αντιβηχικά δισκία
4)  Αντιδιαβητικά δισκία
5)  Φάρμακα για το στομάχι
6)  Δερματολογικές αλοιφές

Οι λογαριασμοί όπου μπορεί κάποιος να ενισχύσει την προσπάθεια της οργάνωσης είναι:
Marfin Egnatia Bank: Αρ. Λογ/μού: 0061274407
Alpha Bank: Αρ. Λογ/μού: 199-00-2002-002401
Εθνική Τράπεζα Αρ. Λογ/μού: 141/29611217
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3213150


Αναστασία Γαλάνη