Προς εκτόνωση οδεύει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες στο χώρο της Ποινικής και Πολιτικής Δικαιοσύνης μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να διακόπτουν οι δικαστές τις συνεδριάσεις από τις 12 έως το τέλος του ωραρίου στις 3 μ.μ. 

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απευθυνόμενη, με ανακοίνωσή της, στους δικαστές και εισαγγελείς αναφέρει ότι δεν θα απαντήσει στη χθεσινή ανακοίνωση της προέδρου του Αρείου Πάγου Ρένας Ασημακοπούλου η οποία απευθυνόμενη στους προϊσταμένους των δικαστηρίων της χώρας, επισημαίνει ότι στους δικαστές απαγορεύεται ρητώς από το Σύνταγμα κάθε απεργιακής μορφής αποχή και ότι η συμμετοχή δικαστών σε απεργιακές κινητοποιήσεις συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

Και δεν θα απαντήσει στην επίμαχη ανακοίνωση της κ. Ασημακοπούλου, καθώς απλώς με αυτήν εκθέτει τις απόψεις της για «την αποχή από τα υπηρεσιακά καθήκοντα» των δικαστών, ενώ παράλληλα η Ένωση εμμένει στην άποψη ότι δεν πρόκειται περί ανοχής, αλλά περί «ολιγόωρης διακοπής των συνεδριάσεων των δικαστηρίων».

Επιπρόσθετα, η Ένωση δεν θα απαντήσει στην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου εν όψει και της επικείμενης συνάντησης του προεδρείου της με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

Παρόλα αυτά η Ένωση επισημαίνει, στην ανακοίνωσή της, ότι «μέχρι να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή, οπότε και θα επανακαθορίσουμε τη στάση μας, παραμένει σε ισχύ η ομόφωνη απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης». 

Να σημειωθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης δεν μπορεί να ανακαλέσει απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, καθώς είναι υπέρτερο θεσμικά όργανο.

Ωστόσο, στο πλαίσιο εκτόνωσης του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της Δικαιοσύνης, αναμένεται να επισπευστεί η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Δηλαδή αντί να πραγματοποιηθεί η συνέλευση τον ερχόμενο Δεκέμβριο 2011 θα γίνει μέσα στο Νοέμβριο του 2011.

Παράλληλα, ήδη η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία έχει συνταυτιστεί με τις θέσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, επίσπευσε και αυτή την πραγματοποίηση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσής της, η οποία θα γίνει την μεθεπόμενη Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011 στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60).

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς σε σχετική ανακοίνωσή τους, αναμένεται στη Γενική Συνέλευση «να παραστούν και να εκθέσουν τις απόψεις τους ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι πρόεδροι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων της Δικαιοσύνης».