Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει θέμα ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων εξαιτίας του κουρέματος των ομολόγων έδωσε σήμερα εκ νέου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης. Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε, με δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του MEGA, ότι δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα για Ταμεία και υποστήριξε ότι και μακροπρόθεσμα η επίδραση του «κουρέματος» δεν θα είναι μεγάλη.   
   
«Τα περισσότερα ομόλογα λήγουν μέχρι το 2025. Η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι τότε θα απαιτήσει περί τα 600 δισ. ευρώ, οπότε μια απώλεια της τάξης ακόμη και των 12 δισ. ευρώ δεν θα είναι καθοριστική».

 Ο κ. Κουτρουμάνης εξέφρασε πάντως την ανησυχία του για την επίδραση που θα μπορούσε να έχει στο ύψος των εισφορών προς τα Ταμεία μια μακροχρόνια ύφεση.   
   
Τα ασφαλιστικά ταμεία δε ρευστοποιούν ομόλογα προκειμένου να συμπληρώσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη, όμως ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ, καταφεύγουν τους τελευταίους μήνες στη λύση της χρηματοδότησης μέσω ρέπος προκειμένου να πετύχουν μεγαλύτερη ρευστότητα, χρησιμοποιώντας ως ενέχυρα προς τις τράπεζες ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.   
   
Την ίδια στιγμή, ερωτήματα προκάλεσε η εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ, με ημερομηνία 24 Οκτωβρίου προς τον Διοικητή του Ιδρύματος, Ρ. Σπυρόπουλο, ώστε να εγκρίνει τη μεταφορά των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ιδρύματος, στην Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς προμήθεια, η οποία βάσει του άρθρου 45 του ασφαλιστικού νόμου λειτουργεί ως θεματοφύλακας.  
   
Αργά χθες το βράδυ πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι η ενέργεια αυτή εκ μέρους υπηρεσιακών παραγόντων του ΙΚΑ ήταν μονομερής και δεν υπάρχει σχετική οδηγία από το υπουργείο προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.  
   
Οι ίδιες πηγές τονίζουν, ότι είναι ανεξάρτητες από το θέμα των ομολόγων οι διαθρωτικές αλλαγές στα Ταμεία που έχουν εξαγγελθεί από το καλοκαίρι και που πρέπει ούτως ή άλλως να προωθηθούν, όπως η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ στα προβληματικά Ταμεία. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ