«Κούρεμα» συντάξεων θα φέρουν η μείωση της αξίας των ομολόγων και η κατακόρυφη πτώση των εσόδων των Ταμείων λόγω της κρίσης. Υπολογίζεται πως από έντεκα έως δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει το "κούρεμα" στα ασφαλιστικά ταμεία, που θα δουν την αξία των ομολόγων τους να μειώνεται κατά 50%.

Την ίδια στιγμή, άλλα δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ χάνουν τα ταμεία από τη μείωση των εσόδων τους λόγω της κρίσης τη διετία 2011-2012.

Η κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα είναι πλέον εκρηκτική και το "κούρεμα" των ομολόγων αναμένεται να επιταχύνει τη λήψη μέτρων-φωτιά στο συνταξιοδοτικό.

Στο θέμα των ομολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για να καλυφθούν οι επιπτώσεις που θα έχει στους ασφαλιστικούς φορείς το "κούρεμα". Μεταξύ άλλων συζητείται το ενδεχόμενο να καλυφθεί το ποσό αυτό από το όφελος που θα έχει το κράτος από τη διαφορά των τόκων.

Με το κούρεμα το Δημόσιο θα πληρώνει κάθε χρόνο 4,5 δισεκατομμύρια λιγότερα για την εξυπηρέτηση των τόκων από τα δάνεια που έχει λάβει.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως μέρος αυτής της διαφοράς θα μπορεί να πηγαίνει για τη στήριξη των ασφαλιστικών φορέων.

Αναφερόμενος στο θέμα των ταμείων, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, παραδέχτηκε ότι "ενδέχεται να υπάρξει μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, η οποία θα είναι μικρότερη από την τρέχουσα αξία". Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, επισήμανε πως οι απώλειες από τα ομόλογα θα καλυφθούν και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Μάλιστα, τόνισε ότι μόνο το 2,5% με 3% των χρημάτων που χρειάζονται κάθε χρόνο για την πληρωμή των συντάξεων προέρχεται από ομόλογα και το 97% από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα έσοδα των ταμείων (π.χ. από εισφορές).

Μιλώντας χθες στη ΝΕΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, επισήμανε πως "δεν τίθεται κανένα θέμα μείωσης των συντάξεων" και προσέθεσε ότι "η αναπλήρωση που θα γίνει στη μείωση, που θα υπάρχει στο απόθεμα των ασφαλιστικών ταμείων, θα είναι άμεση από την κυβέρνηση".

Σημειώνεται πως τα επόμενα 15 χρόνια για τις συντάξεις στην Ελλάδα θα διατεθούν 600 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 240 δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να δίνονται 16 δισεκατομμύρια ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα.


Πηγή: Έθνος