Μείζον θέμα για την λειτουργία της δημοκρατίας δημιουργείται μετά την αποχώρηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, από την στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Οι συνεχείς αποδοκιμασίες ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρήσει από το βάθρο των επισήμων δηλώνοντας  με αυτό τον τρόπο την αντίθεση του σε όσα το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν. Μάλιστα, ο κ. Παπούλιας προ ολίγου προέβη σε γραπτή δήλωση για τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης και τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη φανερά εκνευρισμένος.

«Είναι πατριώτες εκείνοι που αμαυρώνουν μια εθνική επέτειο;» αναρωτήθηκε στην δηλωσή του ο κ. Παπούλιας φανερά εκνευρισμένος από τα γεγονότα. Είναι δημοκράτες όσοι αντιμετωπίζουν το δημόσιο χώρο ως ιδιοκτησία τους;» αναφέρει ακόμη.

«Όσα συνέβησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη αποτελούν ευκαιρία να σταθούμε λίγο και να συλλογιστούμε: Πατριώτες είναι εκείνοι που αμαυρώνουν μια εθνική επέτειο; Αγωνιστές είναι όσοι προσβάλλουν; Δίκιο έχει όποιος φωνάζει περισσότερο; Είναι δημοκράτες όσοι αντιμετωπίζουν το δημόσιο χώρο ως ιδιοκτησία τους; Και πώς μετριέται η πλειοψηφία; Με τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ή με τις εκλογές που, με βάση το Σύνταγμα, γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια; 

«Υπάρχει το δικαίωμα και η κατάχρησή του, υπάρχει η δίκαιη οργή και ο εκφυλισμός της, υπάρχει καθαρό όριο ανάμεσα σε μια ευνομούμενη πολιτεία και σε μια κοινωνική οργάνωση χωρίς κανόνες, χωρίς δημοκρατικό υπόβαθρο. 

Νωρίτερα, κατα τη διαρκεια των επισοδίων που οδήγησαν στην ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε: «Δε θέλω να αποχωρήσω. Λυπάμαι πολύ, αλλά είναι ορισμένοι που θέλουν να ματαιωθεί αυτή η εκδήλωση», τόνισε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: «Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπής τους. Και είναι και νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα «Παπούλια προδότη». Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται. Να ντρέπονται. Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Ερχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη».

Σε ερώτηση αν φοβάται για την τροπή που παίρνουν κάποιες αντιδράσεις με υβριστικά συνθήματα, ο κ. Παπούλιας απάντησε: «Δεν φοβάμαι γιατί είναι μια μικρή απαράδεκτη μειοψηφία. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει που πάει γι αυτό και δέχεται όλες αυτές τις πιέσεις και όλα αυτά τα μέτρα που είναι σε βάρος των ασθενέστερων και των αδύνατων. Πιστεύει ότι μια μέρα θα ξημερώσει καλύτερη. Κι αυτό πιστεύουμε όλοι γι αυτό και είμαστε εδώ. Και λυπάμαι πάρα πολύ που αμαυρώνουν αυτή την ημέρα, μια ιστορική μέρα. Μια μέρα που ανήκει στον ελληνικό λαό δεν ανήκει σε αυτούς».Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τα γεγονότα, τα οποία θεωρεί ότι προσβάλουν τους εθνικούς αγώνες των Ελλήνων και υπονομεύουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.

Με έντονο τρόπο καταδίκασε τα γεγονότα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τα οποία χαρακτηρίζει "ασχημιες". Ο κ. Βενιζέλος καταλογίζει σε όσους συμμετείχαν στα γεγονότα ότι "ύψωσαν τις κομματικές και συνδικαλιστικές τους σημαίες και αμαύρωσαν μια κορυφαία εκδήλωση τιμής προς την ιστορία του τόπου και προσέβαλαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας". Όλοι αυτοί προσθέτει "δεν εκφράζουν -γιατι ούτε το μπορούν, ούτε το θέλουν- το πραγματικό φρόνημα και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού". Και χαρακτηρίζει χειρότερους όλων, "όσους ενέπλεξαν, τέτοια μέρα, τα παιδιά μας στη συνδικαλιστική τους τακτική". Τονίζει επίσης ότι "ο Ελληνικός Λαός ξέρει πολύ καλά να διαχωρίζει οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία και οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής διαμαρτυρίας από την ανάγκη σεβασμού της ιστορικής μνήμης του Έθνους και των πολιτειακών θεσμών που συμβολίζουν την Εθνική μας ενότητα και υπόσταση".

Οργισμένος για αυτήν την εξέλιξη ήταν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος επίσης αποχώρησε. 

Έκρυθμη μέχρι και νωρίς το μεσημέρι η κατάσταση στην παραλιακή λεωφόρο Μ.Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης όπου στις 11 το πρωί επρόκειτο να ξεκινήσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια η στρατιωτική παρέλαση. 

Προτού ξεκινήσουν τα πεζοπόρα τμήματα, διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα εναντίον του πολιτικού κόσμου κατέλαβαν το οδόστρωμα και εμπόδισαντην έναρξη της παρέλασης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ήσαν παρούσες.

Να σημειωθεί ότι μετά την αποχώρηση του προέδρου της Δημοκρατίας, του υπουργού Εθνικής Αμυνας και των άλλων επισήμων, κάποια τμήματα πέρασαν που επρόκειτο να παρελάσουν πέρασαν από τον χώρο της παρέλασης.

Επίσης, ένταση επικράτησε μεταξύ αποστράτων και πολιτών νωρίτερα καθως οι πρώτοι προσπάθησαν να παρελασουν με οχήματα μπροστά απο τους διαδηλωτές.

Σχετικά Θέματα: