Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι όχι μόνο έφτασε ως τους κόλπους τηε Εκκλησίας αλλά ώθησε αρχιερείς και αρχιεπίσκοπο να  αναζητήσουν κεφάλαια παντού. Κατ' αρχάς στην Κίνα όπου συμφωνήθηκαν επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά. Ακολούθησε το Κατάρ το οποίο ο αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε πρόσφατα συζητώντας επικερδείς συμφωνίες και συνεργασίες προκειμένου να αξιοποιηθεί η περιουσία που κατέχει. Περιουσία που εξακολουθεί να είναι τεράστια, πλην όμως παραμένει ανενεργή και χωρίς άμεσα οφέλη. Σειρά έχει η Ρωσία, την οποία αντιπροσωπεία της Εκκλησίας θα επισκεφθεί αμέσως μόλις κλείσουν οι συμφωνίες με το Κατάρ.


Ετσι, με επίκεντρο και την οικονομική κρίση, το «παζάρι» που γίνεται είναι απλό: «Δώστε στην Εκκλησία τα ακίνητα που είναι δεσμευμένα για να τα αξιοποιήσει και να δώσει κι αυτή με τη σειρά της στο λαό, αυτές τις κρίσιμες στιγμές». Στο Κατάρ ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έμεινε δυο ημέρες και είχε συνομιλίες απευθείας με τον ηγέτη του, σεΐχη Αλ Θάνι. Η κυβέρνηση ήταν πλήρως ενήμερη για τις επαφές του αρχιεπισκόπου, ο οποίος είχε μαζί του στο Κατάρ τον μητροπολίτη Ελασσόνος Βασίλειο, πρόεδρο των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας και τον επίσκοπο Διαυλείας Γαβριήλ Παπανικολάου, που είναι γνωστό ότι έχει στενές σχέσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών.

Ετσι, λίγο μετά το «πάγωμα» των επενδυτικών συμφωνιών της κυβέρνησης με το Κατάρ, η πρωτοβουλία της Εκκλησίας αναμένεται να αναθερμάνει το ενδιαφέρον για συνεργασία. Αν τελικά το σχέδιο αυτό ευοδωθεί, εκκλησιαστικοί και κυβερνητικοί παράγοντες προσδοκούν ότι θα φέρει επενδύσεις, «ζεστό» αραβικό χρήμα και εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Η Εκκλησία ενδιαφέρεται κυρίως για την αξιοποίηση οικοπέδων-φιλέτων, στα οποία οι Αραβες μπορούν να επενδύσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρατικά στελέχη του Κατάρ παρουσίασαν μια «βεντάλια» έργων (ξενοδοχεία, γραφεία, φωτοβολταϊκά πάρκα) και ζήτησαν λεπτομερή κατάλογο των περιοχών με τα ακίνητα της Εκκλησίας. Εκκλησιαστικός παράγοντας δήλωσε στην «Κ.Ε.» ότι «οι συνομιλίες βρίσκονται σε πολύ σοβαρό, αλλά πρώιμο στάδιο, ωστόσο είναι σημαντικό ότι γίνονται στο ανώτατο επίπεδο και όχι με χαμηλόβαθμα στελέχη».


Ενα από τα ακίνητα που η Εκκλησία επιθυμεί διακαώς να εκμεταλλευθεί είναι το υπουργείο Παιδείας στην πλατεία Συντάγματος. Το ενοίκιο που εισέπραττε η Εκκλησία όσο ήταν νοικιασμένο το κτίριο ανερχόταν σε περίπου 800.000 το μήνα. Τώρα, υπολογίζεται ότι αν αξιοποιηθεί θα αποδώσει τουλάχιστον ένα εκατ. ευρώ το μήνα.

Συγχρόνως, οι εκτάσεις στη Βουλιαγμένη είναι η «τούρτα» που μπορούν να αξιοποιήσουν τα αραβικά κεφάλαια. Και όπως επισήμανε στην «Κ.Ε.» παράγοντας της εκκλησίας: «Ο αρχιεπίσκοπος δεν θα πήγαινε στο Κατάρ αν δεν ήταν τουλάχιστον βέβαιος ότι η συνεργασία με τους Αραβες θα προχωρήσει. Φυσικά, δεν μπήκαν υπογραφές, διότι πρέπει να ενημερωθεί προηγουμένως η Ιερά Σύνοδος στις αρχές Νοεμβρίου από τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο».

Τα οικονομικά και επιχειρησιακά ανοίγματα όμως της Εκκλησίας προς τον επιχειρηματικό κόσμο έχουν ήδη αρχίσει με τα σχέδια για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή που ανήκει στη Μονή Πεντέλης, σε συνεργασία με κινέζους επενδυτές. Η έκταση που θα χρησιμοποιηθεί για φωτοβολταϊκό πάρκο είναι περίπου 3.000 στρέμματα από το σύνολο των 25.000, και το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ. Τα 22.000 στρέμματα που θα απομείνουν θα αναδασωθούν από τους ίδιους τους επενδυτές του έργου, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι όμιλοι επιχειρήσεων...

Πάνω από 800 είναι τα ακίνητα της Εκκλησίας σε κεντρικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων, πολλά από τα οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί ποικιλοτρόπως, με τη βοήθεια των «πετροδολαρίων».

Τα 11 στρέμματα που διαθέτει η Εκκλησία στο Κολωνάκι και συγκεκριμένα στην οδό Δεινοκράτους, δεν φαίνεται ότι θα αποφέρουν κάποιο όφελος, μια και η αμερικανική πρεσβεία που βρίσκεται κοντά έχει «μπλοκάρει» κάθε σχέδιο για ανέγερση ξενοδοχείων, γραφείων κ.λπ. Ετσι, η Εκκλησία αποφάσισε να δημιουργήσει εκεί συγκρότημα κτιρίων που θα στεγάσει το ιστορικό αρχείο της Ιεράς Συνόδου.


Πηγή: Ελευθεροτυπία
TAGS