Ένας νέος -αντίστροφος- ξεριζωμός βρίσκεται σε εξέλιξη, με Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες, οι οικογένειες των οποίων είχαν φύγει από την Πόλη με τις απελάσεις του 1964, να επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Από κοντά και Έλληνες που μπορεί να μην έχουν κανένα δεσμό με την Πόλη, βλέπουν όμως στη γειτονική χώρα ένα καλύτερο μέλλον. 

Τα δύο τελευταία χρόνια, όταν η κρίση άγγιξε για τα καλά τη χώρα μας, Έλληνες που κατάγονταν από την Κωνσταντινούπολη και έπαψαν να έχουν δουλειά ή μειώθηκαν κατά πολύ οι μισθοί τους αναζήτησαν τη νέα γη της επαγγελίας στην Κωνσταντινούπολη και στην Τουρκία. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες ακόμη και συμπατριώτες μας που δεν έχουν ρίζες στην Κωνσταντινούπολη αναζητούν με κάθε τρόπο πληροφορίες ώστε να φύγουν και να αναζητήσουν εκεί μια καλύτερη τύχη. 

Το θέμα του νέου ξεριζωμού ανέδειξε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ανέφερε ύστερα από ερώτηση του δημοσιογράφου: «Με την οικονομική κρίση που κυριαρχεί στις μέρες μας στην Ελλάδα, κάποιοι που είχαν εγκαταλείψει την Τουρκία δείχνουν διαθέσεις επιστροφής. Μάλιστα Έλληνες που δεν έχουν καταγωγή από την Πόλη θέλουν να εγκατασταθούν εδώ. Μας έρχονται επιστολές που μας λένε «βρείτε μας δουλειά, βρείτε μας στέγη…».