Τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των βιομηχάνων για την εξαγωγική τους δραστηριότητα στο προσεχές μέλλον, αλλά και τη δυσμενή κατάσταση των καταναλωτών, με το ποσοστό αυτών που ζουν από παλιές αποταμιεύσεις ή δάνεια να έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ την ίδια ώρα μειώθηκε ο αριθμός εκείνων που τα φέρνουν βόλτα ίσα-ίσα, αποτυπώνει το «Βαρόμετρο» του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). Το Ευρωβαρόμετρο διεξάγεται δυο φορές το χρόνο (Μάρτιο και Σεπτέμβριο), με χρήση των ερωτηματολογίων που χρησιμοποιούνται από το ΙΟΒΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    
Καθολικά απαισιόδοξοι οι καταναλωτές για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα

    
Σχεδόν…απόλυτα απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -76 μονάδες, από -63 τον Μάρτιο και με τον αντίστοιχο σε εθνικό επίπεδο να διαμορφώνεται στις -74 μονάδες και στην ΕΕ στις -19 μονάδες.


Από την έρευνα, που διεξήχθη στο δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου, προκύπτει ότι το μέσο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα των καταναλωτών από το Μάρτιο 2009 μέχρι το Σεπτέμβριο 2011, μειώθηκε κατά 27% (από τα 2.525 ευρώ σε 1.847 ευρώ). Οι καταναλωτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προβούν σε σημαντικές αγορές (αγορά αυτοκινήτου ή σπιτιού), ενώ «βλέπουν», περαιτέρω επιδείνωση της δικής τους οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και της χώρας. 


Μέσω της έρευνας, φαίνεται δε ότι έχει ενταθεί η απαισιοδοξία τους για την μελλοντική εξέλιξη του πληθωρισμού, ενώ καταγράφεται εξαιρετικά χαμηλή και επιδεινούμενη η πρόθεσή τους για αποταμίευση. Με δανεικά ή εις βάρος των αποταμιεύσεών τους ζουν βάσει της έρευνας το 49% των καταναλωτών, από 40% τον Μάρτιο, ίσα-ίσα τα φέρνουν βόλτα το 41%, από 48%, ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι αποταμιεύει (λίγο ή πολύ) έπεσε για πρώτη φορά κάτω του 10%.


Απαισιόδοξοι βιομήχανοι για προσλήψεις, παραγωγή, παραγγελίες και εξαγωγές

 Σε αρνητικό επίπεδο βρίσκεται ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για τη βιομηχανία στο νομό Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, το ισοζύγιο θετικών - αρνητικών εκτιμήσεων του δείκτη βρίσκεται στις -34 μονάδες στο Νομό Θεσσαλονίκης (-24 σε Εθνικό και -6 σε ευρωπαϊκό επίπεδο), έναντι του-27 τον Μάρτιο σε τοπικό, -16 σε εθνικό και +7 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 


Βαθιά απαισιόδοξες παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις των βιομηχάνων για το προσεχές εξάμηνο για την παραγωγή και για την εξέλιξη της εξαγωγικής δραστηριότητάς τους. Σταθερά απαισιόδοξες παραμένουν οι εκτιμήσεις για την απασχόληση, ενώ επιδείνωση εμφανίζεται στις εκτιμήσεις για το επίπεδο των τιμών.


Αρνητικό είναι το κλίμα που καταγράφεται στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, με το σχετικό δείκτη στις -51 μονάδες, έναντι -25 μονάδων σε εθνικό επίπεδο και -4 μονάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011, υπάρχει επιδείνωση του κλίματος σε τοπικό επίπεδο (-51 έναντι -40), σταθερότητα σε εθνικό επίπεδο (-25 έναντι -26) και επιδείνωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο (-4 έναντι +10). Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αναφέρουν πτώση στη ζήτηση και περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, σημαντική επιδείνωση των προσδοκιών για το επόμενο εξάμηνο σε σχέση με τη ζήτηση, μικρή περαιτέρω μείωση για την απασχόληση, αλλά και εμφανής τάση μείωσης για τις τιμές των υπηρεσιών. 


Σε αρνητικό επίπεδο παραμένει ο δείκτης για το λιανικό εμπόριο στο νομό Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στις -37 μονάδες (από -32 μονάδες τον Μάρτιο φέτος, έναντι -41 μονάδων (από -22 μονάδες) σε εθνικό και -13 μονάδων (από +0,5 μονάδες) σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 


Οι έμποροι εκφράζουν καθολική απαισιοδοξία σε σχέση με την εξέλιξη των πωλήσεών τους και των παραγγελιών κατά το επόμενο εξάμηνο, και εξακολουθούν να προβλέπουν μείωση της απασχόλησης στον κλάδο τους. Βλέπουν δε περαιτέρω, έστω και ελαφρά, μείωση των τιμών των προϊόντων κατά το αμέσως επόμενο διάστημα.


Βουλιάζουν και οι κατασκευές
Στο πιο χαμηλό του επίπεδο, από την καθιέρωση των μετρήσεων του Βαρόμετρου ΕΒΕΘ, όπου βρέθηκε τον Μάρτιο του 2011, είναι ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές στο νομό Θεσσαλονίκης, σε επίπεδο καλύτερο, ωστόσο, του εθνικού δείκτη, αλλά σαφώς χειρότερο του ευρωπαϊκού δείκτη. Το ισοζύγιο θετικών - αρνητικών εκτιμήσεων του δείκτη βρίσκεται στις -56 μονάδες στο Νομό Θεσσαλονίκης, με -61 μονάδες σε Εθνικό και -28 μονάδες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ιδιαίτερα αρνητική εξακολουθεί να είναι η εξέλιξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο εξάμηνο σε σχέση, τόσο με την υπόλοιπη Ελλάδα, όσο και με ΕΕ, αλλά βελτιωμένη σε σχέση με τον Μάρτιο 2011. 


Οι κατασκευαστές στο νομό Θεσσαλονίκης, μιλούν για περαιτέρω πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, με αντίστοιχη εκ νέου μείωση των νέων παραγγελιών. Βλέπουν τάση μείωσης των τιμών των ακινήτων, ενώ προβλέπουν και περαιτέρω μείωση της απασχόλησης στον κλάδο τους.