Αποκλεισμένοι από την 31η Οκτωβρίου βρίσκονται οι ογδόντα ακρίτες, κάτοικοι της Γαύδου, λόγω της καθυστέρησης στην υπογραφή των νέων συμβάσεων για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις του νησιού με την Κρήτη, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ήδη ελλείψεις σε φάρμακα, νερό, τρόφιμα και καύσιμα. Τα προβλήματα του νησιού αναμένεται να ενταθούν το προσεχές διάστημα, εάν δεν επιταχυνθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, καθώς για τις επόμενες είκοσι ημέρες έχει προγραμματιστεί εκτάκτως μόνο ένα δρομολόγιο με επιβατηγό πλοίο. 

Ο δήμαρχος του νησιού, Στρατής Λαμπάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και απευθύνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς για άμεση εξεύρεση μίας οριστικής λύσης για τους κατοίκους του νησιού, ορισμένοι εκ των οποίων σκέφτονται σοβαρά να το εγκαταλείψουν, όπως είπε, λόγω των συχνών προβλημάτων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια με τη συγκοινωνία.

Ειδικότερα, η σύμβαση για το δρομολόγιο Χώρα Σφακίων – Γαύδος, που πραγματοποιούσε το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Σαμαριά» δύο φορές την εβδομάδα, έχει λήξει από τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ από τις 31 Οκτωβρίου έληξε και η σύμβαση με την κοινοπραξία «Νηρεύς», που επίσης δύο φορές την εβδομάδα, συνέδεε το νησί με την Παλαιόχωρα. 

Το προσεχές διάστημα, σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο, τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν ενώ δεν έχει υπάρξει προς το παρόν, απάντηση από τους αρμόδιους φορείς για την εξέλιξη των διαγωνισμών.

«Να παραταθούν οι ήδη υπάρχουσες συμβάσεις και να συνεχιστούν τα δρομολόγια, μέχρι να υπογραφούν οι νέες», προτείνει ο κ. Λαμπάκης, ο οποίος, όπως είπε, έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να μην παραμείνει το νησί αποκλεισμένο επί μακρόν, ενώ παράλληλα, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης μίας οριστικής λύσης για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες του νησιού.

«Ζητάμε τέσσερα δρομολόγια με επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία την εβδομάδα για να καλυφθούν οι ανάγκες μας», λέει ο δήμαρχος εκτιμώντας ότι με συχνότερα δρομολόγια, θα υπήρχε και αύξηση του πληθυσμού του νησιού, το οποίο βρίσκεται σε σημαντική γεωστρατηγική θέση για την Ελλάδα, καθώς αποτελεί το νοτιότερο άκρο της.