Aλλαγή φρουράς έγινε σήμερα τόσο στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και του Πολεμικού Ναυτικού. Στην αεροπορική βάση Δεκελείας, στο Τατόι, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού ΓΕΑ από τον Πτέραρχο Βασίλειο Κλόκοζα στον Αντιπτέραρχο Αντώνιο Τσαντηράκη.    

Στην ημερήσια διαταγή του ο απελθών Αρχηγός ΓΕΑ Πτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας τόνισε μεταξύ άλλων: "Eκτέλεσα το καθήκον μου σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος και με γνώμονα τη δικαιοσύνη, την ηθική και την αξιοπρέπεια του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας".  

Υπογράμμισε δε ότι στη διάρκεια της θητείας του υπήρξε υψηλή διαθεσιμότητα των μέσων, υψηλό ηθικό, ο δείκτης ατυχημάτων διατηρήθηκε σε χαμηλά, κατά το δυνατόν, επίπεδα, και υπήρξε συνεχής επιχειρησιακή εκπαίδευση, παρά τη μείωση των αποδοχών του προσωπικού και τη μείωση του προϋπολογισμού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης της αναδιοργάνωσης της Πολεμικής Αεροπορίας καλώντας τον νέο Αρχηγό ΓΕΑ να διασφαλίσει τα σημερινά δεδομένα.

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Αντώνιος Τσαντηράκης τόνισε ότι στόχος του είναι η διαφύλαξη τη λαμπρής ιστορίας και παράδοσης της Πολεμικής Αεροπορίας εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της περαιτέρω αύξησης της μαχητικής ικανότητας και της ορθολογικής διαχείρισης των πόρων.    

Ο Αρχηγός ΓΕΑ έθεσε μεταξύ άλλων ως στόχους:    

-Τον εξορθολογισμό των δαπανών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων να κατευθύνεται σε επιχειρησιακές ανάγκες    

-Την περαιτέρω μείωση κατά το ανθρωπίνως δυνατό, του δείκτη ατυχημάτων    

-Την ανάπτυξη τεχνικό-εφοδιαστικού συστήματος για την αμεσότερη κάλυψη των αναγκών και    

-Την περαιτέρω αναβάθμιση της εκπαίδευσης.    

Τόσο ο Πτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας όσο και ο Αντιπτέραρχος Αντώνιος Τσαντηράκης εξήραν την προσφορά του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας και ο νέος Αρχηγός ΓΕΑ διαβεβαίωσε για συνέχιση των προσπαθειών για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης του, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής, έχοντας τη συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως είπε.    

Στη συνέχεια ο απελθών Αρχηγός ΓΕΑ δέχθηκε σειρά αναμνηστικών δώρων από τον παρόντα υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Κώστα Σπηλιώπουλο και τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και ιδιαίτερα ευχαριστήρια από τον πρώην όσο και από το νυν Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος για τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.    

Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού ΓΕΝ από το Ναύαρχο Δημήτριο Ελευσινιώτη στον Αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη.    

Στην ημερήσια διαταγή του ο απελθών Αρχηγός ΓΕΝ Ναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι στον ενάμιση χρόνο της θητείας του ως Αρχηγός ΓΕΝ ενήργησε με αρχές, αξίες και δημοκρατικό πνεύμα και κάλεσε τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες που επιχειρούν να απαξιώσουν τους θεσμούς "που εμείς και οι προηγούμενοι από εμάς πολέμησαν για την καταξίωση τους". Επίσης αναφέρθηκε στις ενέργειες του για την επίλυση προβλημάτων του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού, του Ταμείου Εθνικού Στόλου κλπ.    

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι στις κρίσιμες στιγμές που διανύει η χώρα, το Πολεμικό Ναυτικό είναι αξιόμαχο και έτοιμο να ανταπεξέλθει στην αποστολή του και συνέστησε στο νέο Αρχηγό ΓΕΝ να επιμείνει στους τομείς της διακλαδικότητας και της διαθεσιμότητας των μέσων μαζί με τη συνέχιση των προσπαθειών για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης του προσωπικού.    

Ο απελθών Αρχηγός ΓΕΝ ευχαρίστησε το ΚΥΣΕΑ που συνήλθε στις 17 Φεβρουαρίου 2010 - οπότε επελέγη νέος Αρχηγός ΓΕΝ- και ιδιαίτερα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλε στο διάστημα που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας.    

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ευχαρίστησε την Πολιτεία για την ύψιστη τιμή προς το πρόσωπό του να αναλάβει την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού δηλώνοντας έτοιμος να ανταποκριθεί στην υψηλή αποστολή του.    

Παράλληλα τόνισε ότι στις δύσκολες στιγμές που διανύει η χώρα το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και να φανεί αντάξιο της παράδοσής του.    

Ως προτεραιότητες του έθεσε τη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού με διαφανείς διαδικασίες, τη συνεχή εκπαίδευση του και τη διατήρηση της ναυτοσύνης.    

Στη συνέχεια ο απελθών Αρχηγός ΓΕΝ δέχθηκε σειρά αναμνηστικών δώρων από τον παρόντα υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Κώστα Σπηλιώπουλο και τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Εντύπωση προκάλεσε το δώρο του διευθυντή της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού καθώς ήταν ένα καπέλο μουσικού.