Στα χέρια των Οικονομικών Εισαγγελέων βρίσκεται η λίστα φοροφυγάδων που έχει καταρτιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, για περιπτώσεις που τα βεβαιωμένα χρέη υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ.
Μετά από μία εντολή και δύο υπομνήσεις του Οικονομικού Εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη προς τους αρμοδίους του υπουργείου, με την τελευταία υπόμνηση,την περασμένη εβδομάδα, να επισημαίνει την ενεργοποίηση κυρώσεων για την περίπτωση περαιτέρω αργοπορίας, η λίστα έφθασε τελικώς στο Εφετείο το απόγευμα της Παρασκευής.    

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος περιλαμβάνει 14.700 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη που υπερβαίνουν τις 150 χιλιάδες ευρώ, ανά περίπτωση. Η λίστα, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, περιλαμβάνει 6.500 φυσικά πρόσωπα και 8.200 νομικά πρόσωπα.    

Ο κ. Πεπόνης τις αμέσως επόμενες ημέρες και αφού μελετήσει τα στοιχεία της λίστας, θα προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις που προβλέπονται από το νόμο για την φοροδιαφυγή και ορίζονται στην σχετική εγκύκλιο του προϊσταμένου του, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκου Παντελή.

Ο κ.Παντελής υπογραμμίζει την αναγκαιότητα τήρησης της αυτόφωρης διαδικασίας για τις «προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής», στις οποίες το βεβαιωμένο χρέος που δεν έχει καταβληθεί ξεπερνά τις 150.000 ευρώ. Έτσι είναι βέβαιο ότι σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχει ήδη δικαστική εκκρεμότητα για την οφειλή, οι υπόχρεοι για την καταβολή θα παραπέμπονται στην δικαιοσύνη με την διαδικασία των αυτοφώρου.    

Τα συνολικά χρέη των φυσικών και νομικών προσώπων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των οικονομικών εισαγγελέων φέρονται να ανέρχονται στο ποσό των 37 δισ. ευρώ ενώ υπολογίζεται πως το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών φθάνει τα 41 δισ. Το χρέος αυτό οφείλεται στο Δημόσιο από συνολικά 900 χιλιάδες πρόσωπα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων χρωστά ποσά μέχρι 150 χιλιάδες ευρώ ανά περίπτωση.