Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος δεν ένας απλός ισχυρός εφοπλιστής με περισσότερα από 85 καράβια. Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν μιλάνε για ένα οραματιστή, ένα μαχητή της ζωής, ένα θαλασσόλυκο που αγωνίστηκε για να κρατήσει ψηλά στη ναυτιλία την ελληνική σημαία.

Ο καπετάν Παναγιώτης της Χίου, του Πειραιά, του Μοντεβιδέο, τιθάσευσε τις θάλασσες, αλλά χτυπήθηκε σκληρά από τη μοίρα χάνοντας την κόρη του σε νεαρή ηλικία στη Νέα Υόρκη από καρδιακή ανακοπή.
Πριν μερικούς μήνες, μιλώντας στη βάφτιση του bulk carrier “IAN M” στον Πειραιά, ο καπετάν Παναγιώτης ξεδίπλωσε για άλλη μια φορά τα όνειρά του για την ελληνική ναυτιλία, το όνειρο που ήθελε τα ελληνικά ναυπηγεία να μπορούν να κτίζουν και πάλι πλοία:  «Στα 30 μου ναυπηγούσαμε βαπόρια στην Ελλάδα. Ας ξανακάνουμε όραμα μας να μας αξιώσει ο Θεός σύντομα να βαφτίζουμε και να υψώνουμε την σημαία μας σε πλοία που να χτίζονται από Έλληνες σε ελληνικά ναυπηγεία»... Η πραγματοποίηση του ονείρου αυτού είναι χρέος μας εθνικό και επαφίεται στη συναίνεση και τον πατριωτισμό μας», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να ξαναζωντανέψει η Ακτή Μιαούλη και όλες οι ακτές, το Πέρσα, το Σχιστό, η Σαλαμίνα, ο Σκαραμαγκάς, η Ελευσίνα...
Παρούσα στη βάφτιση του πλοίου, ήταν και η 40χρονη κόρη του Μαρία. Χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, βρέθηκε νεκρή σε δωμάτιο μεγάλου ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης, όπου είχε μεταβεί για δουλειές του Ομίλου. Η εκλιπούσα ήταν επικεφαλής του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκου», ενώ ενεργή ήταν η συμμετοχή της και στις ναυτιλιακές δραστηριότητες του Ομίλου Τσάκου. Η κηδεία της θα γίνει στη Χίο.
Στην οικογένεια, επικρατεί θρήνος και οργή. Και ο καπετάν Παναγιώτης δεν μπορεί να καταλάβει πως αυτός, που δάμασε τις θάλασσες, χτυπήθηκε τόσο σκληρά στην στεριά...