Στη δημιουργία 15 ξενώνων για γυναίκες-θύματα βίας και με δυνατότητα να φιλοξενούν 20 γυναίκες με τα παιδιά τους, προχωρά η Γενική Γραμματεία Ισότητας, ανακοινώνοντας δημόσια πρόσκληση, συνολικού προϋπολογισμού 10.700.000 ευρώ, προς τους δήμους Αθηναίων, Ηρακλείου (Κρήτης), Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Κερκύρας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Λαμιέων, Λαρισαίων, Λέσβου, Πατρέων, Τρίπολης, Πειραιώς, Περιστερίου και Ρόδου. Με τη δημοσίευση τής πρόσκλησης οι Δήμοι καλούνται μέχρι 30 Νοεμβρίου 2011 να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, προϋπολογισμού μέχρι 700.000 ευρώ ο καθένας, ώστε να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση», για την άμεση δημιουργία και λειτουργία των ξενώνων.

Οι ξενώνες θα στελεχωθούν με ειδικό επιστημονικό προσωπικό, το οποίο θα παρέχει ψυχο-κοινωνική και νομική στήριξη για την ενδυνάμωση των γυναικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από την άσκηση ενδοοικογενειακής βίας. 

Ο τρόπος οργάνωσης τού ξενώνα και της στήριξης των γυναικών θα ακολουθήσει τις προδιαγραφές που εκπόνησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. 

 Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της ημερίδας «Η πόλη της ισότητας», που παρακολούθησαν περισσότερες από 300 αιρετές και υπηρεσιακά στελέχη των δήμων, και σε συνέχεια της υπογραφής της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις τοπικές κοινωνίες από 126 Δήμους.