Περισσότεροι από 18.500 δρομείς πήραν μέρος σε όλους τους αγώνες του 29ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας που διεξήχθη και τον οποίο διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ με Μέγα χορηγό την ΟΠΑΠ ΑΕ υπό την αιγίδα της UNESCO και ο οποίος ήταν αφιερωμένος στο Βαλκανιονίκη και μεγάλο αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη. Από τους συμμετέχοντες, οι 8.500 πήραν μέρος στο Μαραθώνιο, οι 5.000 στα 10 χλμ και οι 4.500 στα 5 χλμ, ενώ πάνω από 170 συμμετοχές θα έχουμε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου δρόμου, άλλους 100 στον αγώνα 1.000μ των Special Olympics Hellas, 500 ακόμη παιδιών 9-12 ετών για τον αγώνα των 700μ αλλά και εκατοντάδες ακόμη μικρούς αθλητές στους αγώνες που έκαναν Δήμοι της Μαραθώνιας διαδρομής, λίγο πριν το πέρασμα των αθλητών του Μαραθωνίου.

Ο Μαροκινός Αμπντελκερίμ Μπούμπκερ αναδείχθηκε νικητής στον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας με μεγάλη επίδοση.
Νικητής στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθωνίου δρόμου ήταν ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος του Ολυμπιακού.

Η Ελφνέσε Γιάντο Μελάκου από την Αιθιοπία ήταν η νικήτρια στην κατηγορία των γυναικών, εξασφαλίζοντας την τρίτη νίκη για την αφρικανική χώρα στον Κλασικό Μαραθώνιο. Η 23χρονη Σοφία Ρήγα του Ελευθέριου Βενιζέλου αναδείχθηκε πανελληνιονίκης με επίδοση 2:45.43.

Η απόσταση των 42.195 μέτρων της Κλασικής διαδρομής θεωρείται από τις πιο δύσκολες σε όλο τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί τίτλο τιμής για κάθε Μαραθωνοδρόμο να τη διανύσει στα βήματα του Αθηναίου οπλίτη που εστάλη από τον Μιλτιάδη για να μεταφέρει στους Αθηναίους το άγγελμα της νίκης επί των Περσών, το 490 π.Χ., δηλαδή πριν από 2.501 χρόνια.

Η εκκίνηση του διεθνή Μαραθωνίου, του Πανελληνίου πρωταθλήματος και του Δυναμικού Βαδίσματος δόθηκε στις 09.00 από την ιστορική αφετηρία στο Μαραθώνα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Και τα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Μαραθώνος έκλεισαν από τις 8 το πρωί και υπήρξε απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 17.30. Η διαδρομή που απαγορεύθηκε η διέλευση των οχημάτων ήταν: Λ. Μαραθώνος - οδός Μαραθωνοδρόμων - Τύμβος Μαραθώνα - οδός Μαραθωνοδρόμων - Λ.Μαραθώνος - Λ.Μεσογείων - Μιχαλακοπούλου - Φειδιππίδου - Λ. Βασ. Σοφίας - Ηρώδου Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο.

Στις 9.30 μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο ξεκίνησε ο αγώνας δρόμου των 5 χλμ. Οι δρόμοι που διέσχισαν οι δρομείς και παρέμειναν κλειστοί ήταν: Βασ. Κων/νου (Παναθηναϊκό Στάδιο) - Βασ. Κων/νου - Ριζάρη - Βασ. Σοφίας - Βασ. Αμαλίας - Διονυσίου Αρεοπαγίτου (αναστροφή στο ύψος του Θεάτρου Ηρώδου Αττικού) - Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Βασ. Αμαλίας - Βασ. Ολγας - Β.Κων/νου - Παναθηναϊκό Στάδιο. Την ίδια ώρα θα δοθεί η εκκίνηση των 10 χλμ. επίσης μπροστά από το Καλλιμάρμαρο και οι δρομείς του συγκεκριμένου αγώνα πέρασαν από τους παρακάτω δρόμους οι οποίοι επίσης παρέμειναν απροσπέλαστοι: Παναθηναϊκό Στάδιο - Β.Κων/νου - Βασ. Σοφίας - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Μεσογείων (αναστροφή ΓΚΝ Αθηνών) - Μεσογείων - Μιχαλακοπούλου - Φειδιππίδου - Βασ. Σοφίας - Ηρώδου Αττικού - Λ.Β.Κων/νου - Παναθηναϊκό Στάδιο.