Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης Παπαδήμου στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αύξηση των δημοσίων εσόδων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Στον πρωινό μαραθώνιο συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών τέθηκαν επί τάπητος οι αλλαγές που σχεδιάζονται στο καθεστώς των φοροαπαλλαγών και του ΦΠΑ, τα αντικειμενικά κριτήρια για τους ελευθέρους επαγγελματίες καθώς και το πόθεν έσχες γαι το σύνολο των εισοδημάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το νέο φορολογικό θα είναι έτοιμο από στις αρχές του νέου έτους ενώ αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.  Όλες οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς αναμένονται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο.  Καθιέρωση καθολικού Πόθεν Έσχες 

Σε ειδικό έντυπο (Ε10) θα αποτυπώνεται το σύνολο των εισοδημάτων και των καταθέσεων, καθώς και οι δαπάνες (με αποδείξεις) και οι αποταμιεύσεις ώστε να ελέγχονται τα έσοδα και οι δαπάνες κάθε φορολογούμενου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι θα επιτρέπεται μία απόκλιση έως 15%.

Φοροαπαλλαγές - ΦΠΑ 

Ακόμα, «μαχαίρι» θα μπει στις περισσότερες φοροαπαλλαγές, ενώ στο τραπέζι είναι και η κατάργηση του ειδικού (μειωμένου) καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν την επιβολή νέων αντικειμενικών κριτηρίων, καθώς και την απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Για τον ΦΠΑ, η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου ήταν η μείωση του υψηλού και μεσαίου συντελεστή (από 23% σε 20% και από 13% σε 10% αντίστοιχα), ωστόσο δεν θεωρείται εύκολο να εγκριθεί από την τρόικα, καθώς η Κομισιόν στην τελευταία έκθεσή της, συνιστά να μην προχωρήσει, προς το παρόν τουλάχιστον, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και ιδίως των έμμεσων φόρων, όπως του ΦΠΑ.

Ακίνητα - Αντικειμενικές αξίες 

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, εξετάζεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να προσεγγίσουν τις λεγόμενες αγοραίες τιμές, με την παράλληλη μείωση των φόρων στις μεταβιβάσεις. Η αύξηση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς η πιθανή εφαρμογή της εκτιμάται ότι θα βυθίσει ακόμη περισσότερο στην ύφεση την κτηματαγορά.

Φοροκάρτα 

Τέλος, υποχρεωτική θα είναι από τις αρχές της νέας χρονιάς η χρήση της φοροκάρτας. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε σε πρώτη φάση να αποκλείσει τις κάρτες των τραπεζών από το ρόλο της κάρτας αποδείξεων, δεδομένου ότι η κάρτα αποδείξεων δεν είναι τραπεζικό προϊόν, έχει διαφορετική λειτουργικότητα από τις κάρτες τραπεζών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αγορές τοις μετρητοίς. 

Ωστόσο, το θέμα αυτό θα επανεξεταστεί αμέσως μετά την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης. 

Σχετικά Θέματα: 
Πηγή: in.gr