Μαθητής ..."σαμουράι" προκάλεσε τον πανικό σήμερα το πρωί στο 1ο Λύκειο Αμαρουσίου, στο οποίο τραυμάτισε με σπαθί τη γυναίκα φύλακα και τον υποδιευθυντή του σχολείου. Πρόκειται για έναν 18χρονο, πολωνικής καταγωγής, ο οποίος επιτέθηκε σε τέσσερα άτομα μέσα στο προαύλιο του σχολείου, τρομοκρατώντας μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Το χρονικό της επίθεσης του νεαρού έχει ως εξής: Πρώτος στο δρόμο του βρέθηκε ένας υπάλληλος καθαριότητας του δήμου Αμαρουσίου από τον οποίο ζήτησε να κατέβει από το όχημα καθαριότητας στο οποίο επέβαινε. Εκείνος αρνήθηκε και δέχτηκε την επίθεση του 18χρονου με το σπαθί -το οποίο είχε περασμένο στην πλάτη του μέσα από το μπουφάν του- ωστόσο, ευτυχώς, ο υπάλληλος γλίτωσε με ελαφρά τραύματα.

Στη συνέχεια ο μαθητής κατευθύνθηκε στο σχολείο, στο οποίο εισέβαλε προκαλώντας τον πανικό στους μαθητές που είχαν γίνει μάρτυρες του περιστατικού με τον δημοτικό υπάλληλο. Κατόπιν ο νεαρός ανέβηκε στο 2ο όροφο κατευθυνόμενος στο γραφείο του διευθυντή. Εκεί βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον υποδιευθυντή του σχολείου, ο οποίος προσπάθησε να τον εμποδίσει και δέχτηκε -και αυτός- την επίθεση με το σπαθί με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά. Στη συνέχεια, οι παριστάμενοι κατάφεραν να απομονώσουν τον μαινόμενο μαθητή και να τον κλειδώσουν στο γραφείο του διευθυντή. Αυτός όμως κατάφερε να ξεφύγει καθώς πήδηξε από το παράθυρο, από ύψος σχεδόν 5 μέτρων!

Εν συνεχεία πήγε στο σημείο όπου βρισκόταν η ελληνική σημαία την οποία κατέβασε από τον ιστό. Η φύλακας του σχολείου, η οποία προσπάθησε να τον σταματήσει, υπήρξε το τρίτο θύμα του καθώς δέχτηκε χτύπημα με το σπαθί στην παλάμη. Ακολούθως, ο 18χρονος κινήθηκε τρέχοντας στο απέναντι Γυμνάσιο, τραυματίζοντας ελαφρά με το σπαθί και μια καθαρίστρια του σχολείου που βρέθηκε στο διάβα του. Ο 18χρονος ολοκλήρωσε το «έργο» του κατεβάζοντας την ελληνική σημαία από τον ιστό της τόσο στο γυμνάσιο όσο και στο παρακείμενο δημοτικό όπου έφτασε ανενόχλητος

Τον συνέλαβαν όμως οι αστυνομικοί έξω από το σχολείο, οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή ειδοποιημένοι από τους καθηγητές και τους μαθητές. Όπως λένε συμμαθητές του 18χρονου, το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε περίεργη συμπεριφορά, η οποία παρέπεμπε σε άτομα "που δεν έστεκε καλά...".

Όσο για το πως βρέθηκε το σπαθί στα χέρια του, εκτιμάται ότι το έφερε μαζί του και όταν έγινε αντιληπτό από τη φύλακα, αντέδρασε και της επιτέθηκε. Ο υποδιευθυντής και η φύλακας διακομίστηκαν στο νοσοκομείο "Αγία Ολγα", όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

 Στο μεταξύ, το 1ο Γενικό Λύκειο Αμαρουσίου επισκέφθηκε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Μιχάλης Κοντογιάννης, ύστερα από εντολή της υπουργού, Άννας Διαμαντοπούλου, προκειμένου να έχει πληρέστερη και λεπτομερέστερη ενημέρωση για το περιστατικό. 

Ο κ. Κοντογιάννης, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, καθώς και δύο ψυχολόγους της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.), μετέβη και στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου συνομίλησαν με τον μαθητή. 

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Παιδείας, την Τετάρτη θα επισκεφθούν τη σχολική μονάδα ψυχολόγοι, προκειμένου να παράσχουν ψυχολογική στήριξη στους μαθητές και στο διδακτικό προσωπικό του σχολείου.