Τρόπους να ενημερώσουν και να στηρίξουν τους πολίτες, όσον αφορά το ειδικό τέλος στα ακίνητα που εισπράττεται μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αναζητούν οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες και τα παράπονα που δέχονται καθημερινά. Προς αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκε το πρωί στα δικαστήρια συνάντηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκου Βαλεργάκη, με δημάρχους, αντιδημάρχους και εκπροσώπους των 14 δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος. 

Όπως τονίστηκε, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι δήμοι δεν έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα για το θέμα του ειδικού τέλους, παρά μόνο βοηθητική. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούν να ενημερώνουν για τις κατηγορίες των πολιτών που απαλλάσσονται από το ειδικό τέλος, αλλά και να βοηθούν στον έλεγχο της ορθότητας του ποσού που αναγράφεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Ωστόσο, δεν μπορούν να αναλάβουν να πληρώσουν λογαριασμούς πολιτών, ούτε να ορίσουν συνεργεία που να επανασυνδέουν το ρεύμα. «Δεν μπορούμε να καλέσουμε τον πολίτη σε παράνομες πράξεις. Αντιθέτως, πρέπει να είμαστε υπέρ της νομιμότητας. Όταν επανασυνδέεις το ρεύμα, αυτομάτως η ευθύνη θα μετακυλήσει στους δήμους», δήλωσε ο κ.Βαλεργάκης.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην προσφυγή που έχει γίνει από την πλευρά των δικηγόρων για το θέμα του ειδικού τέλους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τονίζοντας πως αναμένεται η απόφαση στις αρχές Δεκεμβρίου. 

Κάτι ανάλογο κάλεσε να κάνουν και οι δήμοι: «Θα πρέπει να συγκεντρωθεί ένας ικανός αριθμός δήμων που να προσφύγει μαζικά στη δικαιοσύνη για το ειδικό τέλος. Αντίθετα, ο κάθε πολίτης θα πρέπει να προσφύγει ξεχωριστά σε συνεργασία με τον δικηγόρο του».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι τους που παρέστησαν στη συνάντηση συμφώνησαν πως η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας θα πρέπει να λάβει μία απόφαση για ομαδική προσφυγή στη δικαιοσύνη το αργότερο έως τα τέλη του Νοέμβρη.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των πολιτών για το ειδικό τέλος της ΔΕΗ. Για αύριο, Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης.