Συλλαλητήριο, κατά του μέτρου της εφεδρείας που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα πραγματοποίησε το μεσημέρι, στην πλατεία Κλαυθμώνος, η ΑΔΕΔΥ. Αργότερα, περίπου 500 διαδηλωτές της ΑΔΕΔΥ με κεντρικό σύνθημα «καμιά εμπιστοσύνη στη μνημονιακή πολιτική» και του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή. «Θα υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Τσικρικάς, και πρόσθεσε ότι «η ανεργία έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις».

Ο κ. Τσικρικάς χαρακτήρισε «βάρβαρο» το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. «Τον πρώτο χρόνο», είπε, διευκρινίζοντας τη θέση του, «θα παίρνουν το 60% των αποδοχών, δηλαδή μισθούς κατώτερους από τα επιδόματα ανεργίας και εν συνεχεία θα απολύονται. Την ίδια αμοιβή θα λαμβάνουν και όσοι θα μπουν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας. Μετά θα περιμένουν χωρίς αμοιβές από 1 έως 2 χρόνια μέχρις ότου συνταξιοδοτηθούν. Επιπλέον, με το μέτρο αυτό αποστελεχώνεται η δημόσια διοίκηση», κατέληξε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

«Η νέα συγκυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική λιτότητας», εκτίμησε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρετάκος, και πρόσθεσε ότι «ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι ο αγώνας».

Οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι νέοι πρέπει να ενωθούν και να αντιπαρατεθούν σε αυτές τις πολιτικές, είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, Νίκος Χατζόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, δήλωσε ότι «στους ΟΤΑ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί καμία απόλυση» και προανήγγειλε δυναμικές αντιδράσεις.