Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί τα μεγάλα Aσφαλιστικά Tαμεία, με ορατό το ενδεχόμενο να μην βρεθούν - τελικώς - τα απαραίτητα κονδύλια για την καταβολή των συντάξεων του μηνός Δεκεμβρίου, οι οποίες καταβάλλονται το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι διοικήσεις των ταμείων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αναζητούν άμεσα 450 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καταβληθούν εγκαίρως οι συντάξεις και τα δώρα του Δεκεμβρίου.  

Από τη πλευρά του, ο διοικητής του Ταμείου Γεράσιμος Βουδούρης, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Βήμα 99,5 τόνισε ότι οι συντάξεις Δεκεμβρίου και το δώρο Χριστουγέννων του ταμείου ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα καταβλήθούν κανονικά.

Όπως είπε ο κ. Βουδούρης, ο ΟΑΕΕ θα λύσει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει με δανεισμό από το ταμείο Βενζινοπωλών. 

Την Τετάρτη πρόκειται να επαναληφθεί σύσκεψη του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, για να αναζητηθούν κονδύλια στον προϋπολογισμό ώστε να αποφευχθεί η…«στάση πληρωμών»των ασφαλιστικών ταμείων.  

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε ανάλογη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας - με την συμμετοχή του κ. Σαχινίδη - στη διάρκεια της οποίας προσδιορίσθηκαν επακριβώς οι ανάγκες των Ταμείων και εξαντλήθηκαν τα ενδεχόμενα αναζήτησης χρημάτων από το εσωτερικό του ασφαλιστικού συστήματος, μέσω δανεισμού από άλλα Ταμεία.  

Ωστόσο κατέστη σαφές ότι οι «άλλες λύσεις» δεν επαρκούν και χρειάζεται επειγόντως η εξεύρεση 450 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τρόικα είχε εγκρίνει από το καλοκαίρι, επιπλέον κρατική χρηματοδότηση για το ΙΚΑ, αναγνωρίζοντας την μείωση των εσόδων που έχει υποστεί το Ταμείο, εξαιτίας της ύφεσης, της αυξημένης ανεργίας, αλλά και της μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.  

Ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε προς τους συναδέλφους του στο υπουργείο Εργασίας ότι «δεν έχει ορατή λύση στο πρόβλημα» και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα σύσκεψη την Τετάρτη, αφού προηγουμένως «ξεσκονίσει» τα υπόλοιπα όλων των «κωδικών του προϋπολογισμού».  Πηγή: tovima.gr