Εγκύκλιο-αλαλούμ, που εντείνει την αγωνία των εργαζομένων στους καταργούμενους και συγχωνευόμενους οργανισμούς οι οποίοι απειλούνται με το φάσμα της «εφεδρείας» και δημιουργεί «σύγχυση» στην εφαρμογή του μέτρου, εξέδωσε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας. Η εγκύκλιος διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία από το προσχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες, ενώ «αναθεωρεί» ακόμα και διατάξεις του πολυνόμου 4024/2011.
Προβληματισμό δημιουργεί η απουσία σαφούς αναφοράς για το χρονοδιάγραμμα κατάργησης και συγχώνευσης των 11 μεγάλων οργανισμών που απασχολούν 7.000 υπαλλήλους, παρά το γεγονός ότι είχαν καταγραφεί στο προσχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες.

Μόνο βέβαιο είναι ότι αντί της 1η Δεκεμβρίου οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου που βγαίνουν υποχρεωτικά σε σύνταξη, θα ενταχθούν τελικά στο νέο καθεστώς από 1/1/2012. Πρόκειται για τους υπαλλήλους που θέλουν έως και δύο χρόνια να βγουν σε σύνταξη.   

Οι υπάλληλοι ωστόσο οκτώ οργανισμών που θα έβγαιναν σε εφεδρεία ήδη από τις 27 Οκτωβρίου και ακόμη περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την νέα εγκύκλιο του υπουργείου... είναι στον αέρα. Σύμφωνα με τα όσα εξέδωσε το Υπουργείο οι υπάλληλοι αυτοί τίθενται σε εφεδρεία εφόσον ολοκληρωθεί η μεταφορά τους. Αυτή η παράγραφος της εγκυκλίου διαβάζεται ως τροποποίηση του νόμου και έτσι κανείς δεν ξέρει τι ισχύει πλέον.   

Ταυτόχρονα για τους 11 οργανισμούς που συγχωνεύονται 9ΚΕΔ, ΕΡΤ, ΟΔΔΥ κλπ) δεν γίνεται καμία σαφής αναφορά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και πλέον είναι ανοιχτός ο κίνδυνος να περάσουν οι ημερομηνίες, να μην γίνει τίποτε και στο τέλος οι υπάλληλοι να βρεθούν αντί σε καθεστώς εφεδρείας... απολυμένοι.

Η εγκύκλιος δίνει την αίσθηση ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρεί να "κερδίσει" χρόνο στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή και από την εφαρμογή τους εξαρτάται η καταβολή της 6ης δόσης στη χώρα.  


Πηγή: Έθνος