Την αντίθεσή του στην οριζόντια εφαρμογή του μέτρου της επιβολής ειδικού τέλους ακινήτων, εκφράζει με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το δημοτικό συμβούλιο αντιδρά επίσης στον τρόπο εφαρμογής του (τη διακοπή δηλαδή του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που δεν καταβληθεί), ενώ ο δήμος εξετάζει το ζήτημα της νομικής στήριξης πολιτών καθώς και της προσφυγής στα δικαστήρια. Όσον αφορά το θέμα της επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος, ο δήμος δεν δίνει τέτοια εντολή στην υπηρεσία ηλεκτρολογικού, αλλά ηλεκτρολόγοι του δήμου μπορούν εθελοντικά και εκτός ωραρίου να κάνουν επανασυνδέσεις σε περιπτώσεις που κόβεται το ρεύμα λόγω μη καταβολής του Ειδικού Τέλους Ακινήτων.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε με τις ψήφους της παράταξης της πλειοψηφίας του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, δεν ικανοποίησε τους πολίτες (Πρωτοβουλίες Κατοίκων, Πρωτοβουλία Σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μέλη του συνδικάτου οικοδόμων, αγανακτισμένοι κ.ά.) που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ενώ υπήρξε και φραστική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο. Η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ κατέθεσε άλλο σχέδιο ψηφίσματος. Κατά την ομιλία του ο κ. Μπουτάρης σημείωσε πως δεν μπορεί ο δήμος να παροτρύνει τους πολίτες να μην πληρώσουν το τέλος, διότι δεν είναι δυνατό να υιοθετεί συμπεριφορές που εκφεύγουν της νομιμότητας.

Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι είναι απαράδεκτο να διακόπτεται η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος στους πολίτες που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το τέλος.