Eπί ποδός θα βρίσκονται από τα πρωί της Πέμπτης έως αργά το βράδυ περίπου επτά χιλιάδες αστυνομικοί οι οποίοι θα διατεθούν στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν στην Αθήνα για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν ότι στόχος είναι οι πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στην πορεία και επεσήμαναν ότι ο υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής έχει ζητήσει «όσοι αναλαμβάνουν τη διοργάνωση των εκδηλώσεων και της κινητοποίησης των φοιτητών και του λαού θα πρέπει να αναλάβουν και ξεκάθαρες, αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την περιφρούρησή τους».

Την Τετάρτη έγιναν καταθέσεις στεφάνων και οι προγραμματισμένες στον χώρο επισκέψεις σχολείων, μεμονωμένων μαθητών, φοιτητών και πολλών γονιών με τα παιδιά τους.

Σωματεία εργαζομένων, συνταξιούχων, εκπρόσωποι της Εθνικής Αντίστασης ήταν από τους πρώτους που απέτισαν φόρο τιμής στο μνημείο του Πολυτεχνείου. Ακολούθησαν εκπρόσωποι των ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Φοιτητές έχουν αναρτήσει πανό με το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία». 

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν ανήμερα της επετείου με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Οι πύλες του ιδρύματος θα κλείσουν στη 1 το μεσημέρι και στις 2 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κεντρική εκδήλωση, ενώ μόλις ολοκληρωθεί θα αρχίσει η πορεία.


Tα μηνύματα των κομμάτων για το Πολυτεχνείο


Στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνει ότι «σήμερα, τιμούμε την επέτειο του Πολυτεχνείου και όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Παράλληλα, η φετινή επέτειος αποτελεί και την καλύτερη αφορμή για τις σημερινές δημιουργικές και πρωτοπόρες δυνάμεις της κοινωνίας μας, να κατανοήσουν πόση δύναμη έχουν στα χέρια τους, πόσο πολύ μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, αν αποφασίσουν να διεκδικήσουν την αλλαγή της χώρας και να συμμετάσχουν σ' αυτή με τρόπο δημοκρατικό και δημιουργικό.

» Η λεγόμενη γενιά του Πολυτεχνείου πάλεψε για την ελευθερία και εδραίωσε τη δημοκρατία στη χώρα. Η αντίστοιχη γενιά σήμερα, οφείλει να πράξει με την ίδια αυταπάρνηση, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, για να χτίσουμε μια δημιουργική, ανεξάρτητη και δικαιότερη πατρίδα, που θα στηρίζεται στις δικές της και όχι σε δάνειες δυνάμεις. Και δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ποτέ ότι, το διακύβευμα παραμένει πάντα η δημοκρατία».

Το ΚΚΕ στο μήνυμα του τονίζει ότι «ο ξεσηκωμός του λαού και της νεολαίας το Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, αποτελεί το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης. Χάλασε τα σχέδια της δικτατορίας να μεταμφιεστεί με την κυβέρνηση Μαρκεζίνη, κατέδειξε την αντίθεση του λαού και σήμανε την αρχή του τέλους της. Το δρόμο τον είχαν ανοίξει οι καταλήψεις της Νομικής τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου». 

Καλεί δε «τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τους νέους και τις νέες σε συμπόρευση για να οργανώσουμε την καθημερινή λαϊκή πάλη και αντεπίθεση στα εργοστάσια, στις συνοικίες, στα σχολεία και στις σχολές. Να διαμορφώσουμε το μεγάλο ποτάμι της ανατροπής για τη λαϊκή εξουσία. Για να απορρίψει ο λαός τους εκβιασμούς, τις απειλές των κομμάτων και των μηχανισμών που υπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα, να ξεμπερδεύει με τις 
αυταπάτες και τα ιδεολογήματα των κομμάτων του ‘ευρωμονόδρομου’. Ο λαός δεν πρέπει να παγιδευτεί στα διλήμματα που του θέτουν ‘ευρώ ή δραχμή’».

«Η εξέγερση του 1973 είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή. Ζει στους αγώνες του σήμερα για δημοκρατία, ειρήνη, ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση» επισημαίνει στο μήνυμα του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτει ότι «η συμμετοχή της ακροδεξιάς και των θαυμαστών του Παττακού και του Μεταξά στη νέα κυβέρνηση αποκαλύπτει τον βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα της. Υπενθυμίζει σε όλους και σε όλες μας ότι οι αγώνες κατά του εθνικισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας είναι περισσότεροι επίκαιροι από ποτέ και ότι ορισμένοι χτεσινοί υπερασπιστές των οραμάτων του Πολυτεχνείου, σήμερα έχουν μετατραπεί σε εγγυητές μιας ιδιότυπης δικτατορίας των χρηματαγορών και του κεφαλαίου.

» Δεκαετίες μετά την πτώση της Χούντας, η δημοκρατία είναι σε καθεστώς έκτακτης μνημονιακής ανάγκης», επισημαίνει καλώντας σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε ότι «η 17η Νοεμβρίου 1973 σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα των νέων ανθρώπων απέναντι σε μία μαλθακή κοινωνία, η οποία δεν αντιστεκόταν με την ενδεδειγμένη μαζικότητα και δριμύτητα απέναντι στο καθεστώς της 21ης Απριλίου. Οι νέοι άνθρωποι δίδαξαν αυθορμητισμό, αλλά έπεσαν θύματα της προβοκάτσιας που έφερε την 25η Νοεμβρίου, το χειρότερο σκέλος του καθεστώτος εκείνης της εποχής». 

Η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει ότι «η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί οδηγό για τους αγώνες του ελληνικού λαού και της νεολαίας. Στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τιμηθεί ο αγώνας της γενιάς του Πολυτεχνείου, είναι η ανάπτυξη του μαζικού κινήματος. Οι νεότερες γενιές ας διδαχτούν από τα οράματα των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα και ας αγωνιστούν για να κάνουν πράξη όσα δεν κατάφεραν οι προηγούμενες γενιές», αναφέρει ακόμη 

«Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της χώρας προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία με δεκανίκια του υμνητές της χούντας. Η Γενιά του Πολυτεχνείου, εκτός από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την ευρωπαϊκή τροχιά της Ελλάδας, συνδέθηκε δυστυχώς και με το αναπτυξιακό μοντέλο που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας.

Κλιμάκιο του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών με επικεφαλής το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Νίκο Μαρκάτο, κατέθεσε την Τετάρτη στεφάνι στη μνήμη των ηρώων του Πολυτεχνείου. Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «38 χρόνια μετά η χώρα βρίσκεται πάλι στο γύψο, με μια κυβέρνηση υποταγμένη στις αγορές» καλώντας την νεολαία να αντισταθεί.

«Το Πολυτεχνείο και η εξέγερση των νέων και του λαού εναντίον της χούντας είναι ένα φωτεινό παράδειγμα, ένα σύμβολο, μια μνήμη που μας ενώνει και μας εμπνέει», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου.

Προσθέτει όμως ότι «αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία που συνιστά βαθιά προσβολή της ιστορικής μνήμης και μετατρέπει την ουσία και το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου σε θέαμα βίας και εντυπώσεων. Αντί στεφάνων οφείλουμε όλοι να καταθέσουμε αυτή την αλήθεια. Έχουμε χρέος να περιφρουρήσουμε το πραγματικό νόημα και το συμβολισμό του Πολυτεχνείου και να απομονώσουμε πολιτικά και ηθικά τις μειοψηφίες, που με τις πράξεις τους υπονομεύουν την έννοια της δημοκρατικής έκφρασης όλων των πολιτών».