Από το μεγαλύτερο ταμείο επικουρικής ασφάλισης της χώρας, το ΕΤΕΑΜ θα δανειστεί το ΙΚΑ προκειμένου να καλύψει μέρος των τεράστιων υποχρεώσεων του Δεκεμβρίου. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη ανοίγει ο δρόμος για τη σύναψη δανείου διάρκειας 14 ημερών προκειμένου το ΙΚΑ να ενισχυθεί με 130 εκατομμύρια ευρώ. Τα λεφτά αυτά, αποτελούν κομμάτι του αποθεματικού του ΕΤΕΑΜ και σήμερα είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το δάνειο θα εκταμιευτεί στις 18 Νοεμβρίου ενώ τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν στις 2 Δεκμεβρίου δηλαδή 14 ημέρες αργότερα. Με τα χρήματα αυτά, το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις του μηνός Δεκεμβρίου οι οποίες θα προκαταβληθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Οι συνταξιούχοι θα πάρουν λιγότερα χρήματα καθώς στις συντάξεις του Δεκεμβρίου θα φανούν οι μειώσεις που έγιναν με τον τελευταίο νόμο. Κύριες συντάξεις ύψους άνω των 1200 ευρώ περικόπτονται σε ποσοστό 20% για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1200 ευρώ.

Αν ο συνταξιούχος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του, η περικοπή φτάνει στο 40% για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η μείωση ισχύει αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου οπότε υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξει διπλή μείωση στη σύνταξη του Δεκεμβρίου.
TAGS