Ένα «δύσκολο» -τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο- νομοσχέδιο, από τη στιγμή που στην κυβέρνηση μετέχει πλέον και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, σκοπεύει να επαναφέρει το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αφορά στην απασχόληση των οικονομικών μεταναστών. Το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρότατες ποινές για όσους απασχολούν μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στην χώρα. 
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο εκκρεμεί εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο. Η τελευταία «πράξη» παίχτηκε στη Βουλή το καλοκαίρι. Ωστόσο, μεσολάβησαν οι εξελίξεις με το μεσοπρόθεσμο και οι σκληρές διαπραγματεύσεις για την καταβολή της 6ης δόσης και το θέμα ξεχάστηκε. Όμως, τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς αποτελεί μια από τις 15 προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας όπως φάνηκε άλλωστε και από τις προχθεσινές προγραμματικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού. 


Το νομοσχέδιο προβλέπει: 

Όποιος εντοπίζεται να απασχολεί οικονομικό μετανάστη ο οποίος βρίσκεται παράνομα στη χώρα, θα υποχρεώνεται να πληρώσει το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών καθώς και των εισφορών που αντιστοιχούν στον εργαζόμενο 

Σε περίπτωση επανάληψης των παραβάσεων, οι ποινές θα είναι ακόμη σκληρότερες καθώς μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης, υψηλά χρηματικά πρόστιμα, αφαίρεση της δυνατότητας της επιχείρησης να συμβληθεί με το δημόσιο ακόμη και ποινές φυλάκισης που μπορεί να φτάσουν στους έξι μήνες. 
 
Οι ποινές αυτές, θα είναι πρόσθετες σε αυτές που μπορεί να επιβάλλει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το ΙΚΑ και οι οποίες προβλέπονται ούτως ή άλλως από την εργατική νομοθεσία (πρόστιμα για ανασφάλιστη εργασία κλπ). 

Οι εντάσεις σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται να προκληθούν λόγω άλλης διάταξης η οποία δίνει τη δυνατότητα εργασίας σε όσους μετανάστες βρίσκονται σε καθεστώς μη απομάκρυνσης από τη χώρα.

Το καλοκαίρι, όταν είχε τεθεί ξανά το ζήτημα είχαν υπάρξει αντιδράσεις τόσο από βουλευτές του ΛΑΟΣ όσο και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Η επανέναρξη των συζητήσεων αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη στιγμή που και τα τρία κόμματα στηρίζουν πλέον την ίδια κυβέρνηση…