Μια πρώτη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είχε σήμερα το προεδρείο της ΚΕΔΕ και οι επικεφαλής των αυτοδιοικητικών παρατάξεων. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης, κατά τη συνάντηση αυτή έγινε μια εκτενής επισκόπηση θεμάτων που απασχολούν την ΚΕΔΕ και τις τοπικές κοινωνίες.

Προβλήματα υπάρχουν - παραδέχθηκε ο υπουργός - άλλα από αυτά επιζητούν γρήγορη επίλυση, άλλα χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση και άλλα διαπραγματεύσεις με διάφορους φορείς.

Εγινε κατανοητό - τόνισε ο υπουργός - πως ζούμε σε μια έκτακτη κατάσταση και χρειάζεται έκτακτη αντιμετώπιση, ενώ ευχήθηκε ότι "με κοινό πνεύμα θα πορευθούμε δημιουργικά". Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της ανεργίας και σε αυτό της υποαπασχόλησης και είπε πως κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν αναπτυξιακά προγράμματα, όπως αυτό της αυτοεπιστασίας στους Δήμους, για το οποίο εκτίμησε ότι μπορεί να αρχίσει από τον Ιανουάριο του 2012.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση των Δήμων στο θέμα του τέλους ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είπε πως "οι αυτοδιοικητικοί έχουμε υπεύθυνη στάση .

Δεν προτρέπουμε τους πολίτες να μην πληρώσουν το τέλος , αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ευαίσθητες οικονομικά ομάδες που δεν έχουν την αντικειμενική δυνατότητα να το πληρώσουν".

Για την αδυναμία των Δήμων να ανταπεξέλθουν στις δικές τους οικονομικές υποχρεώσεις έκανε λόγο ο Κ. Τζαννακούλης, Δήμαρχος Λαρισαίων, πόσο μάλλον που τα κονδύλια για την Αυτοδιοίκηση στον νέο προϋπολογισμό είναι χαμηλότερα από τα περυσινά.

Τέλος ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου επεσήμανε πως το μεγάλο ζήτημα στους Δήμους είναι τα οικονομικά, αφού δεν έχουν λάβει τους απαραίτητους πόρους για τη λειτουργία τους. "Πήραμε, σήμερα, υποσχέσεις.Οψόμεθα", είπε.

TAGS