Μετά από συζήτηση δυόμισι ωρών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση της διακομματικής επιτροπής για τις αλλαγές στο γενικό και το τεχνολογικό λύκειο. «Η Παιδεία είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Τίποτα να μην παγώσει σ΄ αυτή τη συγκυρία που βρισκόμαστε, καθώς είναι σημαντική η διαδικασία με τη διακομματική, ώστε να συμφωνήσουμε για τις μεγάλες αναγκαίες αλλαγές και να θέσουμε το σταθερό πλαίσιο για τα επόμενα δέκα χρόνια, που έχει ανάγκη η χώρα», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Ανέφερε, επίσης, ότι στην επόμενη συνάντηση της διακομματικής, την ερχόμενη Πέμπτη, θα συζητηθεί το Εξεταστικό και σημείωσε πως ίσως χρειαστεί ακόμη μια συνάντηση και αμέσως μετά, στα μέσα του Δεκεμβρίου, θα κατατεθεί και σχετικό νομοσχέδιο


Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στα πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντάς τα "εξαιρετικά λυπηρά". 

«Ο νόμος που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία θα εφαρμοσθεί και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τις πρυτανικές αρχές για την εφαρμογή του» τόνισε.

Τέλος, σε ερώτηση αν είναι κατάλληλος ο χρόνος για αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, η κα Διαμαντοπούλου απάντησε σιβυλλικά: «Κάθε πράγμα στο καιρό του, και με βάση το εθνικό συμφέρον».

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος σημείωσε ότι η διακομματική είναι συνέχεια της πρωτοβουλίας που είχε λάβει ο ίδιος ως υπουργός Παιδείας, της οποίας «οι προτάσεις μπορούν να αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου», και ζήτησε «να κρατήσουμε την συναίνεση στα θέματα της Παιδείας». 

 «Όπως είχε αποφασισθεί χρειάζεται αναμόρφωση του λυκείου, ώστε να προσφέρεται και ευρύτερη παιδεία με ευέλικτους χρόνους δουλειάς των παιδιών στο σχολείο, σύγχρονα μαθήματα και πολιτισμό. Το σχολείο να μην είναι μόνο για την είσοδο στα ΑΕΙ. Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και θετική κατεύθυνση, καθώς είναι αναγκαία η συναίνεση στα μείζονα» τόνισε ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος. 

Σε ερώτηση για την έκτη δόση και την υπογραφή που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Αντ. Σαμαρά, ο Α. Σπηλιωτόπουλος απάντησε: «Μου κάνει εντύπωση η εμμονή των εταίρων μας εφόσον έχουμε πει ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, από όποια θέση βρισκόμαστε. Είμαι βέβαιος, θα γίνουν τα πάντα και θα εκταμιευθεί η 6η δόση. Η η ΝΔ έχει κάνει τα πάντα, ώστε να διασφαλιστούν οι υποχρεώσεις του κράτους σε μισθούς και συντάξεις. Δεν αφήνει περιθώριο για αμφισημίες».

Η εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Παπανδρέου-Παπαδάκη Ουρανία χαρακτήρισε πολύ καλή την ενημερωτική συνάντηση και είπε: «Θα τα μελετήσω όλα. Είναι προς την θετική κατεύθυνση».

Ο Γρηγόρης Ψαριανός από την Δημοκρατική Αριστερά ανέφερε ότι έχουν υπάρξει πολλές μεταρρυθμίσεις που ήταν "ατελείς" και "ατελέσφορες" και τόνισε πως «ζούμε σε περιβάλλον αντιφάσεων και γι' αυτό πρέπει γίνουν σοβαρές αλλαγές στην παιδεία». «Πρέπει να ενσωματώσουμε κατευθύνσεις, που έχουν αποτελέσματα σε άλλες χώρες» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση σχετικά με την καταβολή της έκτης δόσης και τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων, ο Γρ. Ψαριανός, απάντησε: «Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να περιμένουμε τη δόση μας, στο τέλος θα γίνουμε τοξικομανείς. Πρέπει να προχωρήσουμε σε οικονομική απεξάρτηση. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει άμεσα γιατί ως χώρα δεν παράγουμε τίποτα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας κι αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε».