Η επίσπευση της εκπόνησης των μελετών για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ, Νίκο Σηφουνάκη, στην οποία συμμετείχαν η γγ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Μαρία Καλτσά, ο γγ Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής του ΥΠΟΤ, Γιάννης Πυργιώτης, στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και οι μελετητές. Επίσης, δρομολογήθηκε η άμεση προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την κεντρική προβλήτα, όπως προβλέπεται στο σχέδιο του αρχιτέκτονα Ρένζο Πιάνο.

Η διαβούλευση για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Τον Μάρτιο 2012 αναμένεται η υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και τον ερχόμενο Οκτώβριο η δημοπράτηση των έργων.

Τα έργα αφορούν μετατόπιση και μερική κάλυψη της παραλιακής λεωφόρου, αντιπλημμυρική προστασία της Καλλιθέας και του Μοσχάτου και δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου με την κατασκευή προβλητών περιπάτου στην παραλιακή ζώνη. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανάπλασης ανέρχεται σε 215 εκατ. ευρώ.