Απάντηση στις καταγγελίες εις βάρος του δίνει ο γγ Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης. 
Ο κ. Καπελέρης εκλήθη από τον αναπληρωτή Οικονομικό Εισαγγελέα Σπ.Μουζακίτη να καταθέσει την Παρασκευή ως ύποπτος για διάπραξη αδικήματος. Οι καταγγελίες αφορούν «πάγωμα» είσπραξης προστίμων για υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων. 

Ο ίδιος ο κ. Καπελέρης απαντά πως οι εν λόγω περιπτώσεις δεν αφορούν πράξεις λαθρεμπορίας, αλλά εκπρόθεσμης ενημέρωσης του συστήματος «Ήφαιστος» και επισημαίνει ότι αποφασίστηκε η αναστολή κι όχι η διαγραφή των προστίμων, έως ότου εκδοθεί ειδική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δήλωσε στο Βήμα: «Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από το σύστημα "ΗΦΑΙΣΤΟΣ" και αφορούσαν εκπρόθεσμη ενημέρωση του συστήματος και όχι πράξη λαθρεμπορίου δεν είχαν διαπιστωθεί μετά από ελέγχους. 

»Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό προβλεπόταν γι' αυτές τις παραβάσεις πρόστιμο πενταπλάσιο της διαφοράς φόρου μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης καθώς επίσης και διαγραφή των παραβατών από το σύστημα όταν επαναλαμβανόταν η παράβαση για δεύτερη φορά. 

»Από το σύστημα είχαν διαπιστωθεί 48.000 εκπρόθεσμες καταχωρήσεις που αφορούν πλέον των 3.500 επιχειρήσεων. Οι περιπτώσεις αυτές, μετά από αίτημα των φορέων ζητήθηκε να αντιμετωπιστούν νομοθετικά με ευνοϊκότερες διατάξεις.

»Η εγκύκλιος που εκδόθηκε έχει να κάνει όχι με τη διαγραφή των προστίμων αλλά με την προσωρινή αναστολή τους ενόψει της έκδοσης πράξης νομοθετικού περιεχομένου».

Μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια το πρωί της Τετάρτης, ο γγ του υπουργείου Οικονομικών τόνισε: «Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα λαθρεμπορίου. Δυστυχώς πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι δεν είμαστε ελέφαντες».

Την παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, σύμφωνα με το οποίο «παραμηχανισμός» εντός του υπουργείου εμπόδιζε ή αδρανοποιούσε την διαδικασία για την είσπραξη των προστίμων που είχαν επιβληθεί για λαθρεμπόριο καυσίμων. 

Σχετικά Θέματα:

Στον εισαγγελέα ως ύποπτος ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Καπελέρης

 

TAGS