Σε τυπικούς, τεχνικούς λόγους αποδίδει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών το «πάγωμα» πληρωμής προστίμων από πρατηριούχους. Η αναστολή αποφασίστηκε με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών και για την απόφαση έχει διαταχθεί δικαστική έρευνα. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχει κληθεί από αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα ο γγ Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης.

Σύμφωνα με την ΟΒΕ, τα περί απόκρυψης λαθρεμπορίου μέσα από τις διορθώσεις στοιχείων στο σύστημα «Ήφαιστος» είναι αποκυήματα φαντασίας. «Οι τυπικοί και τεχνικοί λόγοι για τους οποίους το σύστημα χαρακτήριζε 'εκπρόθεσμες' τις καθόλα νόμιμες διορθώσεις, οδήγησαν στον να θεωρείται παράνομο το 50% των βενζινοπωλών της χώρας που διανέμουν πετρέλαιο θέρμανσης (!) με συνέπεια την άρση της άδειας διανομής, αν δεν ακολουθούσε η σχετική εγκύκλιος» αναφέρει η Ομοσπονδία. 

«Οι βενζινοπώλες» καταλήγει «είναι υποχρεωμένοι να τηρούν ανά πάσα στιγμή στο πετρέλαιο θέρμανσης ισοζύγιο με πλήρη διαφάνεια, μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, για τις αγορές, τις πωλήσεις μόνο σε νόμιμους δικαιούχους και τα αποθέματα. Σε καμιά περίπτωση δεν δύνανται να παρανομήσουν γιατί θα εμφανιστεί αμέσως παράβαση ποσοτικών αποκλίσεων».