Ποινική δίωξη για παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των 15 συνδικαλιστών, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, που συνελήφθησαν σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κτίριο έκδοσης εντολών διακοπής ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ στην λεωφόρο Μεσογείων, μετά από επιχείρηση της αστυνομίας που είχε ως αποτέλεσμα τη λήξη της κατάληψης. Ένας από τους συλληφθέντες, πολίτης, βαρύνεται επιπλέον με το αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής. Στην εισαγγελία έσπευσε ο Μανόλης Γλέζος, ο οποίος μπήκε στο γραφείο του εισαγγελέα και ζήτησε να καταθέσει υπέρ των συλληφθέντων συνδικαλιστών και πολιτών. Ο εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία στο στάδιο της ποινικής δίωξης και έτσι ο κ. Γλέζος δήλωσε ότι θα καταθέσει στο δικαστήριο. Έξω από το εισαγγελικό γραφείο έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες συνδικαλιστές, πολίτες και φίλοι των κατηγορουμένων οι οποίοι φωνάζουν συνθήματα συμπαράστασης προς αυτούς.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος από το παράθυρο της εισαγγελέας φώναξε προς τους δημοσιογράφους και τους συγκεντρωμένους: «Στο μάθημα της υποταγής θα μένουμε πάντα μετεξεταστοί». Νωρίτερα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ο κ. Φωτόπουλος δήλωσε: «Η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, του κ. 'Α. Γεωργιάδη και του κ. Μάκη Βορίδη έπιασε δουλειά. Και η δουλειά της είναι να τσακίζει το εργατικό κίνημα για να φιμώσει κάθε φωνή αντίστασης.

Όμως ας το καταλάβουν, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι, δεν πρόκειται να γονατίσουμε, θα παραμείνουμε όρθιοι και θα αντισταθούμε μέχρι το τέλος. Και στο τέλος εμείς θα νικήσουμε».

Σύμφωνα με τον συνήγορο των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, Δημήτρη Περπατάρη, οι κατηγορούμενοι εφόσον οδηγηθούν στο αυτόφωρο επιθυμούν να δικαστούν και σκοπεύουν να μην ασκήσουν έφεση σε οποιαδήποτε ποινή που θα τους επιβληθεί.

Έληξε η κατάληψη στο κτίριο της ΔΕΗ

Όλα άρχισαν νωρίς σήμερα το πρωί όταν στο σημείο έφτασαν τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ οι οποίες συγκρούστηκαν με περίπου 25 συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συνδικαλιστές δεν επέτρεψαν την είσοδο στο συνεργείο της εταιρείας, που είχε μεταβεί στο σημείο για να αποκαταστήσει τη διακοπή του ρεύματος. Τότε επενέβη η αστυνομία και αμέσως δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ των ΜΑΤ και συνδικαλιστών. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, συνελήφθησαν συνολικά 15 συνδικαλιστές και εργαζόμενοι.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι τεχνικοί του πληροφορικού τμήματος της ΔΕΗ αρνούνται να επαναφέρουν το ηλεκτρονικό σύστημα «Ερμής» έως ότου γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το θέμα των συνδικαλιστών που προσήχθησαν από την αστυνομία.

Εν τω μεταξύ, σε 48ωρη απεργία, σήμερα και αύριο, Παρασκευή, καλεί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα.

«Για άλλη μία φορά αποδείχθηκε ότι για να περάσει μία αντιλαϊκή πολιτική, πρέπει να συνοδεύεται απο δυνάμεις καταστολής», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου», όπως την χαρακτήρισε, κάλεσε τους εργαζόμενους να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους και ζήτησε από τον κόσμο «να μην φοβηθεί και να βουλιάξει η Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου, ημέρα 24ωρης πανεργατικής απεργίας».

«Η κυβέρνηση Παπαδήμου έδωσε τα διαπιστευτήριά της. Δεν θυμάμαι ως τώρα να έχει συλληφθεί πρόεδρος ομοσπονδίας, από τον καιρό της χούντας», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασ. Μουλόπουλος. «Πίσω από το χαμόγελο του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, κρύβονται οι κυνόδοντες των τραπεζικών», δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος και συμπλήρωσε ότι «δίνεται μια μάχη που θα τελειώσει με νίκη, γιατί είναι του λαού και ειδικά των χαμηλών στρωμάτων».
TAGS