Ο μοναχός της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Αρσένιος, είχε αναδειχθεί ως γνωστόν σε κεντρικό πρόσωπο της πολύκροτης υπόθεσης. Χθες τελείωσε η μαραθώνια απολογία του ενώπιον της Εφέτη Ειδικής Ανακρίτριας Ειρήνης Καλού και αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων.
Ο μοναχός Αρσένιος ξεκίνησε να απολογείται τη Δευτέρα το πρωί και η διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες μετά τα μεσάνυχτα, αφού χρειάστηκε να διακοπεί, λόγω κόπωσης, τόσο την Δευτέρα όσο και την Τρίτη το βράδυ.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν ότι ο μοναχός θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200 χιλιάδων ευρώ και υποχρέωση εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Η απολογία του αγιορείτη μοναχού είναι η προτελευταία που λαμβάνει η κ. Καλού για το λεγόμενο «σκάνδαλο των ιερών ανταλλαγών», υπόθεση που θα κλείσει με την απολογία του γέροντος  Εφραίμ στις 29 του μήνα.

Η όλη υπόθεση έχει αφετηρία τη λίμνη Βιστωνίδα και τον ισχυρισμό της Μονής Βατοπεδίου με βάσει τα έγγραφα αλλά και τα στοιχεία που βρίσκονται στα χέρια των μοναχών, ότι είναι στην ιδιοκτησία της. Η υπαγωγή της λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων στην κυριότητα του Δημοσίου είχε ως αποτέλεσμα την παροχή, ως αντάλλαγμα, στη Μονή, άλλων εκτάσεων του Δημοσίου.
   
Οι δύο αγιορείτες ισχυρίζονται πως οι ενέργειες τους δεν ήταν ιδιοτελείς και πως είχαν στόχο την ενίσχυση των οικονομικών της Μονής, ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει τη διαβίωση των μοναχών, τη συντήρησή της αλλά και τη δυνατότητα φιλοξενίας και παραμονής των περίπου 25 χιλιάδων πιστών που την επισκέπτονται ετησίως.  
   
Επικαλούνται, επίσης, γνωμοδότηση του καθηγητή Εκκλησιαστικού Δικαίου Γ. Κονιδάρη, ο οποίος αναφέρει πως η Αθωνική πολιτεία πέτυχε, σε συνεννόηση με τους Σουλτάνους, την προστασία των δικαιωμάτων όλων των Μονών του Αγίου Όρους. Τέλος τονίζουν πως από το 2002 ο αρμόδιος υπουργός είχε αποδεχθεί τις γνωμοδοτήσεις που αναγνώριζαν ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Μονής επί της λίμνης.

Στο μεταξύ η υπόθεση θα έλθει και πάλι στην επικαιρότητα με την σειρά τεσσάρων ντοκιμαντέρ τα οποία θα αρχίσει να παρουσιάζει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ από την Κυριακή 27 Νοεμβρίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα καταδεικνύει αυτό που είχε από την αρχή είχε ισχυριστεί ο σταθμός, ότι δηλαδή πρόκειται για μια καλοστημένη σκευωρία με πολιτικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα θα παρακολουθήσουμε ρεπορτάζ στα οποία παρουσιάζονται ορισμένοι εκ των κατηγόρων της Μονής- αλλά και των πολιτικών προσώπων- να λένε ψέματα, να υποστηρίζουν πράγματα τα οποία τελικά αποδεικνύονται ανυπόστατα αλλά και ένα βίντεο στο οποίο γνωστός δικηγόρος της περιοχής  εκβιάζει αλλά και με τα όσα λέει αποδεικνύεται η σκευωρία. Παράλληλα θα δούμε τις αντιφάσεις ορισμένων εκ των πρωταγωνιστών οι οποίοι φυσικά θα κληθούν να απαντήσουν πλέον στον ελληνικό λαό γιατί άλλα και ποιοι τους οδήγησαν στα όσα έκαναν.