Μειώσεις χωρίς τέλος για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, με τους ασφαλιστικούς φορείς να χάνουν τη «μάχη» με τα ελλείμματα. Οι αναλογιστικές μελέτες ολοκληρώθηκαν και σε όσα Ταμεία είναι στο «κόκκινο» έρχονται μειώσεις από 5% έως και 30% από τον Ιανουάριο.
Πρόκειται για την τρίτη παρέμβαση στο Ασφαλιστικό τους τελευταίους μήνες, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο και νέων μέτρων στα τέλη του χειμώνα. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που συνεχιστεί η μείωση των εσόδων (λόγω ανεργίας, μείωσης μισθών κ.ά.) θα υπάρξουν πρόσθετες περικοπές ακόμα και στις κύριες συντάξεις.

Στο «μέτωπο» των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας αυτή τη στιγμή το ετήσιο έλλειμμα είναι 1,2 δισ. ευρώ. Οι μελέτες δείχνουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα μέσα στην επόμενη τριετία δεν θα υπάρχουν λεφτά για συντάξεις και άλλες παροχές.

Οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ θα είναι διαφορετικών... ταχυτήτων, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου. Σε όσους ασφαλιστικούς φορείς είναι στο «κόκκινο» έρχονται περικοπές εδώ και τώρα, ενώ σε όσα Ταμεία υπάρχει πρόβλεψη για ελλείμματα σε βάθος χρόνου θα δοθεί πίστωση χρόνου (με τις μειώσεις να γίνονται κλιμακωτά).  

Με βάση τις εισηγήσεις των αναλογιστών και των υπηρεσιακών παραγόντων, οι μειώσεις στα επικουρικά ταμεία θα αγγίξουν κατά κύριο λόγο τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑΜ) και τους ασφαλισμένους στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών (ΤΑΥΤΕΚΩ). Οσον αφορά στα εφάπαξ βοηθήματα, «χαμένοι» θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ φαίνεται πως διασώζονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνεται πως το τελευταίο τρίμηνο έχουν τεθεί σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ. Η αρχή έγινε τον Σεπτέμβριο με την επιβολή ειδικής εισφοράς από 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Η «συνέχεια» δόθηκε αυτόν τον μήνα με περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ, του ΤΑΥΤΕΚΩ, αλλά και στα εφάπαξ που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και οι υπάλληλοι της Εμπορικής. Επομένως υπάρχουν φορείς που οι χορηγούμενες παροχές θα περικοπούν για τρίτη φορά μέσα σε μόνο λίγους μήνες.


Πηγή: Έθνος

TAGS