Άρχισε η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων για μείωση μισθών


Από τη Βόρειο Ελλάδα που μαστίζεται όσο καμία άλλη περιοχή της χώρας από την ανεργία άρχισε η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων για τη μείωση μισθών με βάση το νέο άρθρο 37. Η γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη» στην Ξάνθη ζήτησε από τους 92 εργαζόμενους της να συστήσουν ένωση προσώπων για να περάσει η πρόταση για μείωση από 10% έως 30%, με τη σύμφωνη γνώμη των 3/5 των εργαζομένων, όπως προβλέπεται από τον νόμο.

 Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι βρέθηκαν με «την πλάτη στον τοίχο» για να δεχθούν τη σύσταση ένωσης προσώπων - παρά το γεγονός ότι υπάρχει κλαδικό σωματείο - για να μην έρθουν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας.

 Μάλιστα ισχυρίζονται ότι τέσσερις εργαζόμενοι, που αρνήθηκαν να υπογράψουν απολύθηκαν την ίδια ημέρα. Σύμφωνα πάντως με τους ισολογισμούς η εταιρία το 2010 πραγματοποίησε πωλήσεις 26,35 εκατομμύρια ευρώ έναντι 19,56 εκατομμύρια ευρώ το 2009, ενώ τα προ φόρων κέρδη της ανήλθαν σε 527.000 ευρώ έναντι 103.000 το 2009.

 Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας υποστηρίζει πως η σύσταση της ένωσης προσώπων είναι νόμιμη και η απόφαση για τη σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να στηριχθεί μακροχρόνια η βιωσιμότητα της επιχείρησης.
 Το επόμενο διάστημα , οι ειδικοί εκτιμούν ότι το τοπίο στην αγορά εργασίας θα ανατραπεί, καθώς η κατάργηση των προστατευτικών διατάξεων, θα οδηγήσει σε απότομη μείωση μισθών ως 25 - 30%, με εξπρές διαδικασίες από 11%, που υπολογίζεται σήμερα το ψαλίδισμα των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, αφού η μόνη ασπίδα προστασίας που απομένει είναι τα κατώτατα όρια της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο