Ακριβά και περισσότερα φάρμακα απ' ότι χρειάζεται συνταγογραφούν οι γιατροί, απαντά η πλειοψηφία των πολιτών, που σε ποσοστό 84% δηλώνει ότι υπάρχει πολυφαρμακία και αυτή οφείλεται στους γιατρούς κατά 50%, στους ασθενείς 24% στις φαρμακευτικές εταιρίες19% και 4% στους φαρμακοποιούς. Σε ποσοστό 92% θεωρεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες επηρεάζουν τους γιατρούς για να προωθούν περισσότερο τα ακριβότερα φάρμακα και το 95% ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να ελέγχει τη συνταγογράφηση των γιατρών.   Τα στοιχεία προκύπτουν από την πανελλαδική έρευνα Hellas Health IV για την Υγεία των Ελλήνων, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής τον προηγούμενο μήνα, σε δείγμα 1008 ατόμων.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους τέσσερις Έλληνες, παίρνει συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον φαρμακοποιό του χωρίς συνταγή γιατρού, στις μισές περιπτώσεις από αυτές (50%), το φάρμακο το έχει συστήσει ο φαρμακοποιός, στους 4 από τους 10 (41%), το έχει συστήσει ο γιατρός και σε ποσοστό 8% το έχει συστήσει φίλος ή γνωστός.

Σε ποσοστό 80% οι πολίτες θεωρούν ότι η πολυφαρμακία μπορεί να μειωθεί με τον έλεγχο της συνταγογραφίας των γιατρών, το 35% με τη διακοπή έμμεσων ή άμεσων «δώρων» από τις φαρμακευτικές εταιρίες στους γιατρούς, το 32% με τον έλεγχο των πωλήσεων στα φαρμακεία, το 26% με την καθιέρωση πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, το 10% με την αύξηση της ιδίας συμμετοχής του ασθενή και το 9% με τη μείωση των κυκλοφορούντων φαρμάκων.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που κατέγραψε η έρευνα είναι η ελλιπής ενημέρωση για τα φάρμακα που παίρνουν, καθώς ένας στους δύο δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που ενδεχομένως καταναλώνει, δύο στους δέκα δεν θεωρούν ότι είναι καλά ενημερωμένοι, ενώ το 13% δεν γνωρίζει καλά τις οδηγίες για το πως πρέπει να χρησιμοποιούν τα φάρμακά τους.

Επίσης οι εννιά στους δέκα πετούν στα σκουπίδια τα ληγμένα ή αχρησιμοποίητα φάρμακα που έχουν σπίτι.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι Έλληνες εμφανίζονται να εμπιστεύονται το φαρμακοποιό και μάλιστα, σε ότι αφορά την κοινωνική προσφορά, τους κατατάσσουν σε δεύτερη θέση (64%), μετά τους δασκάλους και ακολουθούν οι οδοντίατροι (58%), οι γιατροί (53%) και οι δικαστές (32%).

Ένας στους δύο επισκέπτεται το φαρμακοποιό του 1 έως 3 φορές το μήνα περισσότεροι από τους μισούς που ρωτήθηκαν (59%), πιστεύουν ότι είναι αναγκαίο τα φαρμακεία να παραμένουν ανοιχτά όλα τα Σάββατα και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, ενώ το 85% προτιμά πολλά φαρμακεία με έναν φαρμακοποιό.

Το 63% των ερωτηθέντων κρίνει τη σχέση με τον φαρμακοποιό του ως «πολύ καλή», το 35% ως «καλή» και μόνο το 2% «μέτρια».

Η έρευνα αναδεικνύει την έκταση, αλλά και ορισμένες από τις βασικές αιτίες της πολυφαρμακίας, την έλλειψη της σωστής αντιμετώπισης των κινδύνων για την υγεία που μπορούν να προκληθούν από την κατανάλωση φαρμάκων και τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει ο Έλληνας φαρμακοποιός στο ελληνικό σύστημα υγείας, ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Γιάννης Τούντας.

Σημείωσε ότι θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί με αυστηρούς ελέγχους και ποινές η πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού και εκτίμησε ότι η πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα περιορίσει σημαντικά το πρόβλημα. Ο κ. Τούντας υπογράμμισε πως σε ότι αφορά την ασφαλή κατανάλωση των φαρμάκων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι οι ασθενείς δεν είναι καλά ενημερωμένοι, αλλά και το γεγονός ότι σε σημαντικό ποσοστό γιατροί και φαρμακοποιοί δεν ασκούν σωστά το λειτούργημα τους στο ζήτημα αυτό.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θα προχωρήσει άμεσα σε πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση της πολυφαρμακίας και την ασφαλή κατανάλωση φαρμάκων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ