«Καταφύγιο» στις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, καθώς και σε εστίες της υπόλοιπης χώρας, έχουν βρει εξωπανεπιστημιακά άτομα, τα οποία έχουν κάνει κατάληψη σε δωμάτια, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρούνταν σχεδόν σε καθημερινή βάση κλοπές. Αποκορύφωμα της παραβατικότητας από πρόσωπα που μένουν εντός της φοιτητικής εστίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ήταν το περιστατικό της Παρασκευής, όταν δύο από αυτούς επιχείρησαν να παραβιάσουν ένα δωμάτιο, έγιναν αντιληπτοί από φοιτητή, ο οποίος είχε πέσει παλαιότερα θύμα κλοπής, τους κυνήγησε και ένας από τους δύο επίδοξους ληστές, πυροβόλησε εναντίον του. Παράλληλα, πυρκαγιά ξέσπασε πριν λίγες ημέρες στο κτίριο με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς ένα από τα δωμάτια της εστίας.

Οπως τόνισαν στο «Εθνος» φοιτητές και εργαζόμενοι, τα ίδια άτομα επέστρεψαν και πάλι το πρωί της Παρασκευής και θέλοντας προφανώς να σβήσουν τα ίχνη τους, έβαλαν φωτιά σε δωμάτιο στο οποίο διέμενε ο ένας με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς. Η φωτιά επεκτάθηκε και στο διπλανό δωμάτιο, ενώ χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά δεν προχώρησε στο υπόλοιπο κτίριο.

Περιστατικά με κλοπές, εκφοβισμούς και άλλες παραβατικές συμπεριφορές έχουν σημειωθεί κατά διαστήματα και σε εστίες άλλων περιοχών, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις.  

Για το περιστατικό στην Πολυτεχνειούπολη, σύμφωνα με μαρτυρίες φοιτητών, πρόκειται για δύο αλλοδαπούς οι οποίοι είχαν καταλάβει δύο δωμάτια των νέων εστιών από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, ενώ είχαν κινήσει τις υποψίες για παραβατικές συμπεριφορές και στο παρελθόν.

Μάλιστα, όπως τόνισε εργαζόμενος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο ένας από τους δύο αλλοδαπούς ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην απόπειρα ληστείας, τον είχε απειλήσει παλαιότερα με έναν σκύλο που είχε στο δωμάτιό του, ενώ σε μία λογομαχία που είχε γίνει μεταξύ τους πριν από 10 ημέρες, άφησε να φανεί το όπλο που είχε στο μπουφάν του για να τον εκφοβίσει.

Φοιτητές οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στις εστίες, υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια μένουν στα δωμάτια άτομα τα οποία δεν έχουν σχέση με τη φοιτητική ιδιότητα, και παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από αρκετές πλευρές, δεν έχουν κατορθώσει να τους απομακρύνουν.

Μάλιστα, επιρρίπτουν ευθύνες και σε όσους ασκούν διοίκηση, λέγοντας πως «δεν έχουν το θάρρος και τη βούληση να κάνουν αυτό που πρέπει».  

Για εξωπανεπιστημιακή «μαφία» η οποία δρα ανεξέλεγκτα στις φοιτητικές εστίες, κάνουν λόγο φοιτητές που μένουν στις εστίες της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου.

Μάλιστα, οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι, παρά το γεγονός ότι έχουν υποδείξει επανειλημμένα τα άτομα τα οποία διαμένουν παρανόμως στις εστίες, δεν έχουν γίνει αποφασιστικές κινήσεις από όσους διοικούν τις εστίες, δηλαδή το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας.

Αναφορικά με τη φύλαξη, οι ελάχιστοι φύλακες που υπάρχουν -όπως αναφέρουν οι φοιτητές- κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά προσθέτουν πως δεν επαρκούν και δεν έχουν την αρμοδιότητα να ελέγχουν ποιοι μπαίνουν εντός της Πολυτεχνειούπολης.  

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες φοιτητικές εστίες στην Πολυτεχνειούπολη είχαν χρησιμοποιηθεί για να στεγάσουν ξένους δημοσιογράφους την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, ενώ δόθηκαν στους φοιτητές την ερχόμενη χρονιά.

Αποτελούνται από τέσσερις ενότητες κατοικιών (γειτονιές), ένα συγκρότημα εστίασης και ψυχαγωγίας, το εστιατόριο και το κτίριο Διοίκησης.


Πηγή: Έθνος
TAGS