Την ολοκλήρωση του πρώτου βήματος- μετά την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- επιχειρεί τώρα ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος είναι πασίδηλο ότι επιθυμεί να παραταθεί η διαδικασία της απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων, τουλάχιστον μέχρι 1.600cc, τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο τα χαμηλά εισοδήματα. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στενοί του συνεργάτες, δεν πρόκειται για μια απόφαση την οποία είναι σε θέση να λάβει μόνος του, αλλά χρειάζεται πρωτίστως να γίνει κίνηση από το Υπουργείο Οικονομικών.  

Στο μεταξύ ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για παρασκηνιακές παρεμβάσεις των εταιρειών εισαγωγής αυτοκινήτων οι οποίες θα προτιμούσαν να μείνουν ως έχουν τα πράγματα αφού αυτό που επιδιώκουν είναι να πουλήσουν το στοκ των βενζινοκίνητων που έχουν στις αποθήκες τους.

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι το μέτρο της παράτασης εξετάζεται σοβαρά από τον κ. Βενιζέλο ο οποίος πάντα κατά τις ίδιες πηγές δεν πρόκειται να υποκύψει σε συμφέροντα αφού γνωρίζει καλά ότι μια τέτοια κίνηση-παράταση και το 2012 του μέτρου της απόσυρσης- θα βοηθήσει πολύ τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι λίαν συντόμως θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις των συναρμόδιων Υπουργείων.