Τη κατάθεση, την επόμενη εβδομάδα στη βουλή, του νομοσχεδίου για το θαλάσσιο τουρισμό, στο οποίο περιλαμβάνεται και η διάταξη για πλήρη άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδης.
«Ενώ η Ελλάδα αποτελεί, μέχρι σήμερα, τον πιο δημοφιλή προορισμό για όλους τους τουρίστες του κόσμου μέσα από τα κρουαζιερόπλοια, δυστυχώς δεν έχουμε σχεδόν καθόλου αφίξεις στο έδαφος, με αποτέλεσμα να χάνουμε χρήματα και συνάλλαγμα αλλά και να διώχνουμε τουρίστες, εξαιτίας διατάξεων που εμποδίζουν ουσιαστικά την απελευθέρωση της κρουαζιέρας», δήλωσε ο υπουργός.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι, με την πλήρη άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, θα δημιουργηθούν υποδομές στα λιμάνια και την ξηρά, στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, προκειμένου, όπως είπε, η χώρα μας να εισπράξει αυτό που θέλει, δηλαδή ανάπτυξη του τουρισμού, περισσότερους επιβάτες και τουρίστες, αλλά και δουλειές για τους εστιάτορες, του ξενοδόχους και τους εμπόρους.

Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει διατάξεις για τον θαλάσσιο και αλιευτικό τουρισμό, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη σύγχρονη τουριστική πολιτική, αλλά ταυτόχρονα και με τη σύγχρονη πολιτική ανάπτυξη της χώρας, διευκρίνισε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό, που απασχολεί τη τουριστική βιομηχανία, έχει και τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και ότι είναι ένα θέμα που ενώνει το πολιτικό μας σύστημα, στην προσπάθεια να επιτύχουμε αύξηση του τουριστικού προϊόντος της κρουαζιέρας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι όλοι οι εκπρόσωποι των μεγάλων εταιρειών έχουν εκφράσει τη μεγάλη αισιοδοξία τους για τους επόμενους μήνες.

Σε ερώτηση για την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας στα ποντοπόρα πλοία, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το υπουργείο εργάζεται συστηματικά με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο κινήτρων, ώστε όχι απλά να ενισχυθεί η σημαία στον ελληνικό και παγκόσμιο στόλο αλλά και να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία της ελληνικής ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός των υπηρεσιών του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με το Λιμενικό. Πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό πρέπει να λήξει και αναγνώρισε ευθύνες στους χειρισμούς και στις δύο πλευρές. 

Σε ερώτηση για τη δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, Άδωνι Γεωργιάδη που τάχθηκε υπέρ της επανασύστασης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και τη διασύνδεσής του με το Λιμενικό, ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει άλλη θέση, όταν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ ή το ΛΑΟΣ να το δουν».