Παραπέμπεται στο Πειθαρχικό της Σχολής Ευελπίδων με το ερώτημα της αποπομπής ο αρχηγός της Σχολής, ο οποίος φέρεται ότι πρωταγωνίστησε στην αμαύρωση της επετείου του Πολυτεχνείου με χουντικούς ύμνους. Παράλληλα ο φάκελος παραδίδεται την Παρασκευή το πρωί στον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου για να εξακριβωθεί εάν ο αρχηγός της Σχολής περιέπεσε σε ποινικά αδικήματα.    Αυτό αναφέρει το πόρισμα των δύο Ενόρκων Διοικητικών Εξετάσεων (ΕΔΕ) οι οποίες διενεργήθηκαν παράλληλα και ανεξάρτητα τόσο από την διοίκηση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων όσο και από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα «Το Βήμα».  

Επιπλέον επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 20 ημερών στους ευέλπιδες που «με βήμα σημειωτόν απήγγειλαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου», ενώ δεν επιβάλλεται καμία ποινή σε πρωτοετείς σπουδαστές και σε αξιωματικούς της Σχολής Ευελπίδων:  
«Ο αρχηγός της Σχολής» (σ.σ. το όνομα του οποίου βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας)«διώκεται πειθαρχικά, του αφαιρέθηκε η διοίκηση και παραπέμπονται πειθαρχικά το σύνολο των ευελπίδων, όσων δηλαδή ενεπλάκησαν στο επεισόδιο, πλην των πρωτοετών. Παράλληλα διετάχθη από τον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου προκαταρκτική εξέταση για πιθανή τέλεση ποινικών αδικημάτων», αναφέρει το πόρισμα.  

Σύμφωνα με τις ανακρίσεις που έγιναν, ο αρχηγός της Σχολής αναφέρθηκε απαξιωτικά για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, χαρακτηρίζοντάς την «μπούρδα». Μόλις τελείωσε η απαγγελία του ύμνου και το σημειωτόν, κάποιοι χειροκρότησαν.  
Στο πόρισμα αναφέρεται ότι από τις 15 Νοεμβρίου (δύο ημέρες δηλαδή πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου) ο αρχηγός της Σχολής ζήτησε από έναν σπουδαστή να του βρει τον ύμνο της 21ης Απριλίου και στις 16 Νοεμβρίου (την παραμονή της επετείου) είχε δώσει τον ύμνο σε έξι σπουδαστές της Σχολής «για να τον μάθουν». Τελικά ο έκτος σπουδαστής του είπαν να μην συμμετάσχει διότι είχε κυπριακή καταγωγή.  

Η δεύτερη ΕΔΕ, που διενήργησε παράλληλα το ΓΕΣ διεξήχθη για να διαπιστωθεί πώς δεν έγινε γνωστό το επεισόδιο στη Διοίκηση της Σχολής.  

Σε ερώτηση εάν υπάρχει γενικότερος κίνδυνος απάντησε: «δεν πιστεύω ότι σήμερα υπάρχουν προϋποθέσεις και το κατάλληλο κλίμα για επανάληψη τέτοιων γεγονότων διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αφοσιωμένες στο καθήκον τους που είναι η προάσπιση της ανεξαρτησίας της χώρας, η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των διεθνών δικαιωμάτων της χώρας μας».

Ραγκούσης: «Ούτε συγκάλυψη, ούτε εφησυχασμός και ανοχήν σε τέτοια φαινόμενα»


«Ούτε συγκάλυψη, ούτε εφησυχασμός. Καμία ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές, αλλά και καμία υπερβολή ή λάθος γενίκευση που θα έστελνε λάθος μηνύματα», δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ι. Ραγκούσης αναφορικά με την απροκάλυπτη εμφάνιση χουντικών σταγονιδίων στην Σχολή Ευελπίδων, όπως έχει αποκαλύψει το «Βήμα της Κυριακής».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Δρίτσα, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι «η Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει», ωστόσο υπογράμμισε ότι το περιστατικό υπήρξε, και το γεγονός είναι πραγματικό και αξιολογείται ως σοβαρό. Πάντως σημείωσε ότι η έρευνα που έχει γίνει «δεν μας επιτρέπει να οδηγηθούμε και να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή γενικότερο θέμα».  

Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε λάθος το να «γενικεύσει κανείς και να προχωρήσει σε συμπεράσματα δίχως πραγματική τεκμηρίωση», ωστόσο ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει «ούτε εφησυχασμός, ούτε διάθεση συγκάλυψης». Πρόσθεσε ότι «η Δημοκρατία ξέρει και να τιμωρεί παραδειγματικά αλλά και να διαπαιδαγωγεί και να πλάθει δημοκρατικές συνειδήσεις, δίνοντας και την δυνατότητα της μεταμέλειας» και αναφέρθηκε στις πειθαρχικές ποινές που επιβλήθηκαν ήδη ενώ διερευνάται και το ποινικό σκέλος καθώς η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα του Στρατοδικείου.

Οπως τόνισε ο κ. Ραγκούσης πέραν του γεγονότος αυτού καθ’ εαυτού, προκύπτει θέμα και από τη μη έγκαιρη ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, όπως και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα από την έρευνα προκύπτει ότι η διοίκηση της Σχολής Ευελπίδων «εμφανίζεται να έμαθε και εκείνη με μεγάλη καθυστέρηση το γεγονός», σύμφωνα πάντα με τον αναπληρωτής υπουργό ο οποίος επισήμανε ότι και αυτό είναι προς πειθαρχική αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Αρα η διοίκηση της Σχολής δεν ήξερε κάτι που μας απέκρυψε αλλά από την άλλη είναι αδιανόητο να συντελούνται γεγονότα παρουσία εκατοντάδων ευέλπιδων και αδικαιολόγητο το πώς είναι δυνατόν να μην είναι σε γνώση της ηγεσίας της σχολής». 

Πηγή: tovima.gr