Την απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου για άμεσο και αποτελεσματικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καλούνται να υλοποιήσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί. Το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο είναι συγκεκριμένα, αφού μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να έχουν ξεπεραστεί τα εμπόδια και να έχει γίνει πράξη το προτεινόμενο σχέδιο. Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί, φαρμακοποιοί και γιατροί αποτελούν τις εργασιακές ομάδες για τις οποίες η τρόικα ζητεί... άμεσα νέα πορεία υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Το δικηγορικό επάγγελμα οδεύει προς πλήρη απελευθέρωση, καθώς θεσμοθετείται η δημιουργία εταιρειών με υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα (οι αντιδράσεις τους προηγούμενους μήνες το είχαν αποκλείσει), ενώ οι συμβολαιογράφοι εκτιμάται ότι θα έχουν νέες μειώσεις στις αμοιβές τους (ίσως και έως 30%).

Η κατάργηση της ελάχιστης νόμιμης αμοιβής είναι προ των πυλών για τους μηχανικούς, όπως και η περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους για τους φαρμακοποιούς, ενώ για τους γιατρούς η νέα φάση απελευθέρωσης προβλέπει αλλαγή του συστήματος απόκτησης ιατρικής ειδικότητας.

Αλλωστε οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέφουν, εκτός απροόπτου στην Αθήνα στις 12 Δεκέμβρη, προκειμένου να συνεχίσουν τον έλεγχο της κυβερνητικής πορείας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Μέχρι τότε -είναι κοινό μυστικό- οι εταίροι παρακολουθούν στενά κάθε βήμα της κυβέρνησης, ενώ έχουν ήδη εντοπίσει τους τομείς όπου μπλοκάρει το κυβερνητικό έργο με βάση τις δεσμεύσεις.

Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων βρίσκεται ψηλά στην «ατζέντα» των δανειστών που επανέρχονται για ένα νέο δεύτερο γύρο συζητήσεων, που αναμένεται οριστικός, αποτελεσματικός και «επώδυνος». Τα περιθώρια των διαρκών διαβουλεύσεων έχουν άλλωστε μηδενιστεί και αυτό, όπως είναι αυτονόητο, θα επηρεάσει σημαντικά τη "ρουτίνα" και το οικονομικό στάτους των επαγγελματιών σε συγκεκριμένους χώρους.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να κάνει το καθοριστικό βήμα για το «σαρωτικό» άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων,ενώ και οι περισσότεροι υπουργοί τάσσονται υπέρ της ανάγκης να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Τώρα, μία πεντάδα τουλάχιστον επαγγελμάτων μπαίνει στο μικροσκόπιο. Η τρόικα αναμένει πρόοδο και αυτήν τη φορά την... προβλέπει. Το εικάζει υπουργός που επισημαίνει ότι δεν υπάρχει πια χρόνος για αναβολή των αποφάσεων. Είτε θα εμφανιστεί εντός του Δεκέμβρη νομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές, είτε θα προχωρήσουν σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.


Πηγή: Έθνος