Μειωμένος κατά 17% είναι ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγει στην χωματερή των Άνω Λιοσίων, λόγω της οικονομικής κρίσης. Η ραγδαία πτώση της κατανάλωσης έχει οδηγήσει στην κατακόρυφη μείωση της ποσότητας των παραγόμενων απορριμμάτων. Μάλιστα, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ηρώ Ζερβάκη, «η μείωση των σκουπιδιών στην Αθήνα αναμένεται να ξεπεράσει το 26% για το 2011».

Η κατακόρυφη μείωση των σκουπιδιών αποδίδεται μεταξύ άλλων και στην αποχώρηση αρκετών οικονομικών μεταναστών από το κέντρο της πρωτεύουσας.

«Τον τελευταίο χρόνο, έχουν αυξηθεί κατά πολύ και οι ρακοσυλλέκτες» επισήμανε o πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης Φίλιππος Κυρκίτσος. «Ενδεχομένως, η αλλαγή κοστολόγησης στους δήμους, βάσει των σκουπιδιών που παράγουν να έχει παίξει και το ρόλο της» προσθέτει ο κ. Κυρκίτσος.

Η διαρκής πτώση του όγκου των σκουπιδιών - μείον 4% για το 2010- πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Κυρκίτσο, να αποτελέσει το εφαλτήριο για αλλαγή του περιβαλλοντικού σχεδιασμού στην Αττική. Μέχρι το 2016 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή 4 νέων κέντρων επεξεργασίας απορριμμάτων τα οποία θα διαχειρίζονται 1 εκατομμύριο 350 χιλιάδες τόνους σκουπιδιών. Την ίδια στιγμή που ο συνολικός αριθμός των απορριμμάτων θα κυμανθεί για φέτος μόλις στο 1 εκατομμύριο.


Πηγή: skai.gr