∆υσαρεστηµένοι από τη ζωή τους, γεµάτοι ανησυχία, φόβο και οργή για όσα συµβαίνουν στην Ελλάδα, αλλά και απαισιόδοξοι για το µέλλον. Προτιµούν να δηµιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση ή να εργαστούν στον ιδιωτικό τοµέα από το να αναζητήσουν «µια θέση στο ∆ηµόσιο», θα έφευγαν άµεσα από την Ελλάδα αν είχαν τη δυνατότητα, ενώ είναι απαισιόδοξοι ότι η χώρα θα βγει από το τούνελ της κρίσης προτού περάσουν δέκα χρόνια. Αυτό είναι το κλίµα µεταξύ των νέων ανθρώπων ηλικίας 18-34 ετών, σύµφωνα µε την έρευνα που διενήργησε η Κάπα Research για «Το Βήµα», µε αφορµή τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και τη συµπλήρωση τριών χρόνων από τη δολοφονία του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου. Επτά στους δέκα Ελληνες µέχρι 34 ετών που συµµετείχαν στην έρευνα δηλώνουν µάλλον δυσαρεστηµένοι ή δυσαρεστηµένοι από τη ζωή τους αυτό το διάστηµα, ενώ περιγράφουν την ψυχολογία τους µε τις λέξεις ανησυχία (35,7%), απαισιοδοξία-φόβο (28%) και οργή (17,9%). Και αν η νεανική τους ηλικία, σε άλλες εποχές, θα επέτρεπε την αισιοδοξία και τα όνειρα, στην Ελλάδα του 2011 η κατάσταση είναι διαφορετική: δηλώνουν λίγο ή καθόλου αισιόδοξοι για το µέλλον τους κατά 78,2%, παρ’ ότι επτά στους δέκα απαντούν πως έχουν ήδη κάποιο σχέδιο για τη ζωή τους.

Ζουν πάντως από εισοδήµατα της εργασίας τους κατά 65,4% και µόλις κατά 19,2% από τους γονείς τους, αλλά δηλώνουν ότι το εισόδηµα αυτό δεν επιτρέπει να κάνουν τη ζωή που επιθυµούν κατά 72,8%. Προτιµούν να δηµιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση (36%) ή να εργαστούν στον ιδιωτικό τοµέα (34,1%) παρά να εργαστούν στο ∆ηµόσιο (µόλις 5,1%), ενώ και η προοπτική µετακόµισης σε αγροτική περιοχή συγκεντρώνει περισσότερες απαντήσεις (10,7%) από τη... θεσούλα στο ∆ηµόσιο. Επτά στους δέκα απαντούν ότι αν είχαν την ευκαιρία θα έφευγαν από την Ελλάδα, όχι µόνο για µια καλή δουλειά (54,2%), αλλά και για να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά (72,3%), ενώ ως µεγαλύτερα προβλήµατα κρίνουν την ανεργία (64%), την αναξιοκρατία (36,3%) αλλά και την έλλειψη συνολικού οράµατος για την ελληνική κοινωνία (27%).

Οι νέοι 18-24 ετών πιστεύουν κατά 34,4% ότι η Ελλάδα θα βγει σε δέκα χρόνια από την κρίση ή... ποτέ (17%), θεωρούν ότι το ∆ηµόσιο είναι κύριο εµπόδιο στην οικονοµική ανάπτυξη της χώρας (67,2%), ενώ οκτώ στους δέκα τάσσονται υπέρ της κατάργησης της µονιµότητας στον δηµόσιο τοµέα. Παράλληλα όµως δηλώνουν... τρανταχτά ότι είναι υπέρ της παραµονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ το 62,6% κατά της διάλυσής της και της επιστροφής στα εθνικά νοµίσµατα. Μάλιστα, το 56,8% απαντά ότι αισθάνεται πως η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, ενώ «όχι» στην ίδια ερώτηση απαντά το 39,2%.

Στην ερώτηση ποιον εµπιστεύονται περισσότερο για την προάσπιση των συµφερόντων της γενιάς τους, οι νέοι άνθρωποι απαντούν σε ποσοστό 62,7% τον εαυτό τους, τις κοινότητες που δηµιουργούνται στο ∆ιαδίκτυο (32%), τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (13,6%) ή... κανέναν (24,6%). Πολύ ενδιαφέρον έχει και η απάντηση στην ερώτηση πώς αντιδρούν όταν µαθαίνουν για βανδαλισµούς από οµάδες κουκουλοφόρων.

 Το 52% δηλώνει ότι θυµώνει µε το κράτος που αδυνατεί να τους αντιµετωπίσει και το 17,1% ότι θυµώνει µε τους κουκουλοφόρους, ζητώντας µέτρα καταστολής. Επτά στους δέκα εµπιστεύονται το ∆ι αδίκτυο για την ενηµέρωσή τους, 22,2% τον έντυπο Τύπο και µόλις 9,3% την τηλεόραση. Κρίνουν ωστόσο σωστή και µάλλον σωστή κατά 56,2% την επιλογή του κ. Λουκά Παπαδήµου ως πρωθυπουργού.


Πηγή: To Βήμα