Το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) και το πρόγραμμα Κατάρτισης μέσω Επιταγής Ένταξης (voucher), βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη με τους περιφερειάρχες, παρουσία της Γενικής Γραμματέας Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Άννας Δαλαπόρτα, τη Δευτέρα. Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός επανέλαβε ότι αποτελεί υψηλής προτεραιότητας στόχο του υπουργείου η προώθηση των προγραμμάτων αυτών, που αφορούν συνολικά 100.000 ωφελούμενους, και τόνισε ότι «πρέπει να εργαστούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, δεδομένου του εκρηκτικού προβλήματος της ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κουτρουμάνης ενημέρωσε τους Περιφερειάρχες σχετικά με το νέο πρόγραμμα Κατάρτισης μέσω Επιταγής Ένταξης, με 20.000 ωφελούμενους σε πρώτη φάση, λέγοντας πως για πρώτη φορά υπάρχει επικέντρωση στον άνεργο καταρτιζόμενο, ο οποίος επιλέγει τον φορέα υλοποίησης, ενώ σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, αποφασίστηκε και η αύξηση του επιδόματος κατάρτισης από τα 2 στα 5 ευρώ την ώρα.

Προανήγγειλε δε πως την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ωφελούμενοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, με ωφελούμενους 57.000 ανέργους, ύψους 188 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως οι διαδικασίες υλοποίησης έχουν ξεκινήσει και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν προωθηθεί όλες οι προσκλήσεις προς τους δικαιούχους.

Όπως ανέφερε, η διαδικασία έχει ξεκινήσει στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ενώ αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και οι προσκλήσεις για το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και την Ήπειρο.

Για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης, με 30.000 ωφελούμενους, ύψους 80 εκατ. ευρώ, ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε πως η αναπτυξιακή σύμπραξη που απαιτείτο για την ενεργοποίηση των προγραμμάτων έχει ήδη ψηφιστεί ενώ είναι έτοιμη και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και θα προωθηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες για υπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Στη συγκεκριμένη απόφαση προβλέπεται και η υλοποίηση Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Στήριξης των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που θα ενεργοποιηθούν αμέσως μετά την υπογραφή της. Ακόμη ανακοίνωσε ότι ύστερα από αίτημα των Περιφερειών, πλέον στις αναπτυξιακές συμπράξεις θα μπορούν να συμμετέχουν και οι αναπτυξιακές επιχειρήσεις των ΟΤΑ Β' Βαθμού.

Σχετικά με την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, ο υπουργός Εργασίας αφού διαπίστωσε πως πρόκειται για έναν νέο θεσμό για τη χώρα, μιας και καλύπτει μόλις το 1,4% απασχόλησης, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καλύπτει το 6 - 10%, ανακοίνωσε ότι σε αυτή τη διαδικασία εφαρμογής του νέου θεσμού το υπουργείου θα στηρίξει τόσο τους ενδιαφερόμενους φορείς με σχετικά προγράμματα κατάρτισης μέσω voucher, όσο και τις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών με τη διοργάνωση σχετικών σεμιναρίων.

Aντιδράσεις από την απόφαση  για απευθείας επιδότηση ανέργων ηθοποιών

Kάθε προηγούμενο έχει ξεπεράσει και η ανεργία των ηθοποιών, που υπολογίζεται οτι ξεπερνά το 80%. Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας επιχορηγούνται πλεον απευθειας οι άνεργοι ηθοποιοί και όχι οι σχολές κατάρτισης, σε μία εξέλιξη που προκαλεί αντιδράσεις.

Άνθρωποι του θεατρου (Κώστας Γεωργουσόπουλος , Κάτια Δανδουλάκη) και ιδιοκτήτες δραματικών σχολών ζήτησαν σήμερα διευκρινίσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργειου Εργασίας για την ματαίωση διαγωνισμού συμμετοχής στην διαδικασία επαγελματικής κατάρτισης ανέργων ηθοποιων απο σχολές θεάτρου, μεταξύ των οποίων και η μη κερδοσκοπικού χαρακτηρα ανώτερη δραματική σχολή "Βασίλης Διαμαντόπουλος".

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, διευκρίνισε ότι στο εξης οι άνεργοι ανάμεσά τους και οι άνεργοι ηθοποιοί θα προμηθεύονται ένα voucher θα αποφασίζουν οι ίδιοι για τα προγραμματα καταρτισης τα οποία θα παρακολουθουν και οχι οι σχολες, τα ΙΕΚ και τα ΚΕΚ, οπως γινοταν μεχρι τωρα.


Πηγή: protothema.gr - in.gr