Μικρές εστίες έντασης δημιουργήθηκαν το βράδυ της Τρίτης σε στενά των Εξαρχείων μετά το τέλος της πορείας στο κέντρο της Αθήνας. Νεαροί πετούσαν ανά διαστήματα βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις και άναβαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων που τους χρησιμοποιούσαν ως οδοφράγματα. Ειδικότερα, μέχρι αργά το βράδυ, βρισκόταν σε εξέλιξη «κλεφτοπόλεμος» μεταξύ αντεξουσιαστών και αστυνομικών στην οδό Στουρνάρη.  Στις 21.00 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μνήμης στο σημείο που έχασε τη ζωή του ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στη διασταύρωση των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα.

Εξάλλου, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε 38 προσαγωγές και 11 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν 14 αστυνομικοί στα επεισόδια της Τρίτης. 

Νωρίτερα, ένταση επικράτησε στο Σύνταγμα, αφού αντεξουσιαστές πέταξαν βόμβες μολότοφ μπροστά κατά αστυνομικών στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, κατά τη διάρκεια πορείας αντιεξουσιαστών, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Με ρίψη χημικών απάντησαν οι άνδρες των ΜΑΤ. Παράλληλα, ομάδες ατόμων προξένησαν για άλλη μία φορά φθορές σε μάρμαρα στις εισόδους ξενοδοχείων στην Πλατεία Συντάγματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην πορεία συμμετείχαν γύρω στα 4.000 άτομα. Οι κουκουλοφόροι διασπάστηκαν σε δύο ομάδες, η μία εξ αυτών κινήθηκε προς την πλατεία Ομονοίας και η άλλη μέσω της οδού Χαριλάου Τρικούπη κινήθηκε προς τα στενά των Εξαρχείων ακολουθούμενη από διμοιρίες των ΜΑΤ.


Πορείες σε Θεσσαλονίκη και Βόλο

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη  πορεία για τη μνήμη του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στη Θεσσαλονίκη

Στην πορεία στην μνήμη του Αλέξη που έλαβε χώρα στο Βόλο συμμετείχαν σύμφωνα με εκτιμήσεις 3.000 πολίτες. Ανάμεσά τους μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί αλλά και πολλά Σωματεία τα οποία έδωσαν στην πορεία ένα έντονο χρώμα διαμαρτυρίας για την πολιτική εξουθένωσης της εργατικής τάξης.

Μολότοφ, πέτρες και δακρυγόνα έξω από τη Βουλή το μεσημέρι

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα την Τρίτη στις πρώτες εκδηλώσεις μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο με τους μαθητές να ανάβουν φωτιές σε κάδους και να πετούν πέτρες και μολότοφ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς και στην Αθήνα, ενώ κουκουλοφόροι επιχείρησαν να σπάσουν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν το γεγονός ότι, οι Εύζωνες απομακρύνθηκαν από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη .

Ένταση επικράτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς το πρωί, στο Περιστέρι, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, όπου μαθητές αφού άναψαν φωτιά σε κάδους άρχισαν να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα νεαρών προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές σε Α.Τ.Μ. τράπεζας στα Άνω Πατήσια, ενώ και στην περιοχή του Χαλανδρίου μαθητές πέταξαν μπουκάλια στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Σοβαρά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, τα «αίματα» άναψαν μεταξύ μαθητών και αστυνομικών δυνάμεων.

Υλικές φθορές σε αρκετά αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα γύρω από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας- Θράκης προκάλεσε μικρή ομάδα μαθητών που έφτασε στην περιοχή του Διοικητηρίου, ενώ νεαροί πέταξαν πέτρες στο κτίριο της Γραμματείας. Επεισόδια και στην Κρήτη Εξάλλου, ένταση επικράτησε και στην πορεία στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τρεις προσαγωγές, ενώ σημειώθηκαν και μικροτραυματισμοί νεαρών διαδηλωτών.
Σχετικό Θέμα
Επί ποδός 7.000 αστυνομικοί στις τελετές μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο