Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας αναφορικά με την επιβολή ειδικού τέλους για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντής. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής , με ερώτησή του προς την Κομισιόν την καλεί να προσφύγει άμεσα κατά της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραβίαση της οδηγίας 2009/72, με αφορμή την έκδοση εγκυκλίου του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών «για την εφαρμογή του άρθρου 53 του νόμου 4021/2011, περί έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών».

Το αίτημα του κ. Χουντή βασίζεται στην απάντηση που του έδωσε πρόσφατα ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας κοινοτικός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, σύμφωνα με τον οποίο προκύπτει, πως ούτε η ΔΕΗ ούτε οιοσδήποτε προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιείται για την είσπραξη φόρων, δεν νομιμοποιείται να κόβει το ρεύμα σε καταναλωτές, οι οποίοι καταβάλλουν κανονικά το δέον τίμημα. Μάλιστα ο Γκίντερ Ετινγκερ δήλωσε ότι «δεν συνάδει με το Ενωσιακό Δίκαιο η διακοπή ρεύματος επειδή δεν καταβάλλονται οι φόροι».

Σύμφωνα με τον κ. Χουντή, με την εγκύκλιο για το χαράτσι μέσω ΔΕΗ που εξέδωσε η κυβέρνηση, «αντί να αρθεί, η απαράδεκτη και παράνομη, με βάση την οδηγία, πρόβλεψη ότι θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση σε όσους δεν πληρώσουν τον έκτακτο φόρο για τα ακίνητα, το υπουργείο οικονομικών απλώς επέκτεινε την προθεσμία για την διακοπή του ρεύματος από 40 σε 80 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού».

Κατά συνέπεια, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, πέρα από το ότι καλεί την Κομισιόν να ξεκινήσει τις διαδικασίες παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, της ζητά και να εμποδίσει την «παράνομη και καταχρηστική» διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές αυτούς που δέχονται να πληρώσουν την κατανάλωση ρεύματος αλλά όχι το φόρο.

Παράλληλα, ο κ. Χουντής ζητά την παρέμβαση της Κομισιόν ούτως ώστε να επισημανθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για να διεκδικηθεί η επιστροφή των φόρων «που, με παράνομες διαδικασίες και υπό απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης, ήδη έχουν καταβληθεί από κάποιους καταναλωτές».

Με πληροφορίες από tovima.gr 

Σχετικό θέμα:  Οι… φάπες στον Βενιζέλο και το «χαράτσι Μπένι»