Πενήντα χιλιάδες ελληνόπουλα προστίθενται κάθε χρόνο στους καπνιστές και από αυτά, τα μισά θα χάσουν κάποια στιγμή σε μεγαλύτερη ηλικία τη ζωή τους από παθήσεις που συνδέονται με τη βλαβερή συνήθεια. Τα στοιχεία παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Μπεχράκης στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον έλεγχο του καπνίσματος «Μαθαίνω να Μην Καπνίζω», στο πλαίσιο του προγράμματος HEART, που ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη, στο υπουργείο Παιδείας.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου έκανε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας καθώς το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Οπως ανέφεραν οι επιστήμονες - ομιλητές, το τσιγάρο είναι σήμερα το τρίτο «ναρκωτικό» στη χώρα μετά την ηρωίνη και την κοκαΐνη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια για πρώτη φορά παρατηρήθηκε μια μείωση στο ποσοστό των καπνιστών. Τα τελευταία δύο χρόνια, μάλιστα, είχε καταγραφεί μια μείωση της τάξης του 15%.

Πανευρωπαϊκός στόχος, ωστόσο, είναι οι καπνιστές να αποτελούν ως το 2040 λιγότερο από το 5% του πληθυσμού. Το υπουργείο Παιδείας, όπως είπε από το βήμα του συνεδρίου, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, στοχεύει να εκπαιδεύσει δύο γενιές παιδιών ώστε να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από το κάπνισμα και να μην ενδίδουν στην κακιά αυτή συνήθεια. «Πριν από τέσσερις δεκαετίες ήμασταν πρώτοι στον κόσμο στο προσδόκιμο ζωής. Μέσα σε τέσσερις δεκαετίες έχουμε πέσει στη μέση της κατάταξης. Θέλουμε πίσω την πρωτιά στο προσδόκιμο ζωής», υπογράμμισε η κ. Διαμαντοπούλου.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, επισήμανε κατά τον χαιρετισμό του ότι σήμερα οι τέσσερις μείζονες πρακτικές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αντιμετώπιση των μη μεταδιδόμενων ασθενειών είναι η διατροφή, η άθληση, η εξάλειψη του καπνίσματος και ο περιορισμός του αλκοόλ.

«Στη χώρα μας έχουν γίνει αρκετά βήματα», είπε σημειώνοντας ότι το κάπνισμα έχει «εξοριστεί» πλέον από τους περισσότερους χώρους του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

 Το συνέδριο διοργανώνουν το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard.

Πηγές: ΑΠΕ - tovima.gr