Τις φθορές που σημειώνονται στις σχολικές μονάδες τις νύχτες, αλλά και την ανεξέλεγκτη είσοδο εξωσχολικών και μία σειρά από άλλα προβλήματα που εντοπίζονται στα σχολεία όλων των βαθμίδων – νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια – καλείται να αντιμετωπίσει ο δήμος Ρεθύμνου με μόλις 18 σχολικούς φύλακες για το σύνολο των 83 μονάδων στην πόλη και την ενδοχώρα. Την αρμοδιότητα «διαχείρισης» των σχολικών φυλάκων έχει πλέον – μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη – η δημοτική αστυνομία και έτσι η δημοτική αρχή του Ρεθύμνου έχει ζητήσει καταρχήν από τους ίδιους τους 18 φύλακες όσο και από τους διευθυντές των σχολείων να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με το πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, με κύριο αυτό της αριθμητικής ανεπάρκειας των εργαζομένων.

Έτσι, ο αρμόδιος για θέματα παιδείας αντιδήμαρχος, Γιώργος Γεωργαλής και ο υπεύθυνος της δημοτικής αστυνομίας, Γιάννης Κουνδουράκης είχαν συνάντηση με τους διευθυντές των σχολείων που διαθέτουν σχολικούς φύλακες, αλλά και τους δύο διευθυντές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τους οποίους συζήτησε βασικά ζητήματα. Μετά την κατάθεση των προτάσεων από τους φύλακες και τους διευθυντές, θα γίνει η οριστικοποίηση των θεμάτων, αφού εξετάζεται ακόμα και η τροποποίηση του ωραρίου των σχολικών φυλάκων, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες.

Στη συνέχεια, ό,τι αποφάσεις ληφθούν, θα ψηφιστούν από το δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Γεωργαλής με έγγραφό του έχει ενημερώσει όλους τους διευθυντές των σχολείων του δήμου για την ανάγκη να κλειδώνουν και οι κεντρικές πόρτες των μονάδων μετά το τέλος του ωραρίου.

«Εάν όμως οι σύλλογοι γονέων θέλουν να χρησιμοποιείται η αυλή του σχολείου και το απόγευμα, εμείς έχουμε ενημερώσει ότι αυτό θα γίνεται μόνο με την προϋπόθεση ότι την ευθύνη θα έχουν οι ίδιοι. Πρέπει να γίνεται οργανωμένη φύλαξη των σχολικών χώρων», σημείωσε ο κ. Γεωργαλής.

Πάντως, ο ίδιος τόνισε πως ήδη έχει αποφασιστεί ότι στο εξής οι σχολικοί φύλακες πρέπει να φοράνε ένα γιλέκο της δημοτικής αστυνομίας και μία ταυτότητα με τα στοιχεία τους, ενώ θα κληθούν να ελέγχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα συγκεκριμένους χώρους, που θα τους υποδειχθούν μέσα στα σχολεία και να τηρούν ένα βιβλίο συμβάντων που θα θεωρείται καθημερινά από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας.

Επιπλέον, η δημοτική αστυνομία θα ορίσει έναν υπεύθυνο, ο οποίος θα ελέγχει εάν οι φύλακες τηρούν το ωράριο τους. Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε ότι επί της ουσίας θα ελέγχονται μόνο κάποιες μονάδες της πόλης, αφού ο αριθμός των φυλάκων δεν επιτρέπει να γίνει το ίδιο με τα σχολεία των χωριών.

Πηγή: goodnet.gr